Topiramat verksamt som migränprevention

Migränfrekvensen sjönk signifikant för dem som fick 100 mg och 200 mg topiramat jämfört med placebo, en effekt som syntes redan under den första månaden. Det visar en studie i dagens JAMA.

25 feb 2004, kl 12:45
0

Annons

Små öppna studier har antytt att det antiepileptiska läkemedlet topiramat (Topimax) fungerar som migränprevention. För att fastställa topiramats effektivitet och säkerhet gjordes en 26-veckors randomiserad, placebokontrollerad och dubbelblind studie vid 52 nordamerikanska centra. Studien publiceras i dagens JAMA, Journal of the american medical association.

468 patienter ingick i analysen. De var mellan 12 och 65 år gamla och hade haft migrän i minst sex månader. De randomiserades till placebo, eller till topiramat i doserna 50, 100 eller 200 mg per dag. Titrering till måldos skedde under åtta veckor, vilken de sedan behöll under 18 veckor.

Migränfrekvensen sjönk signifikant för dem som fick 100 mg och 200 mg topiramat jämfört med placebo, en effekt som syntes redan under den första månaden. Svarsfrekvensen var signifikant bättre med topiramat 50 mg/dag (39 procent), 100 mg/dag (49 procent) och 200 mg/dag (47 procent) jämfört med placebo (23 procent). Även antalet migrändagar sjönk signifikant med topiramat 100 mg och 200 mg per dag jämfört med placebo. Användning av anfallskuperande behandling sjönk också i dessa grupper.

Biverkningar som ledde till att patienter i topiramatgruppen avbröt studien var illamående, trötthet och onormala känselförnimmelser.

Författarna menar att topiramat här visat en liknande svarsfrekvens, runt 50 procent, som andra läkemedel som vanligtvis används som migränprofylax, såsom propranolol, amitriptylin och valproat. Därför är topiramat effektivt som migränprofylax och en sakta titrering till 100 mg per dag uppdelat på två doser rekommenderas.

Den 25 februari kostade 50 mg Topimax 8,34 kr enligt fass.se. Det ger en dygnskostnad efter ovanstående rekommendation på 16,68 kr.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng