Tilläggsbehandling gav ökad överlevnad

Patienter med cancer i bukspottkörteln levde längre om de fick en tilläggsbehandling med paklitaxel albumin, visar en ny studie.

24 jan 2013, kl 12:59
0

Annons

Foto: iStockphoto

Bukspottkörtelcancer är en av de dödligaste cancerformerna och ett år efter diagnos lever bara 13 procent av patienterna. Nu visar en studie som presenteras på ASCO GI-konferensen att en tilläggsbehandling kan öka överlevnaden.

Studien, som finansierats av företaget Celgene, är enligt företaget den största fas III-studien inom avancerad bukspottkörtelcancer. De 800 patienter som ingick i studien behandlades antingen med enbart standardbehandlingen gemcitabin (cytostatika) eller Abraxane (paklitaxel albumin) tillsammans med gemcitabin. Ett-årsöverlevnaden för patienterna med tilläggsbehandling var 35 procent jämfört med 22 procent bland de patienter som bara fick standardbehandling. Efter två år var överlevnaden nio respektive fyra procent.

Totalt förlängdes överlevnaden med 1,8 månader för patienter som behandlades med paklitaxel albumin och gemcitabin. Medianöverlevnaden var 8,5 månader respektive 6,7 månader i grupperna.

Abraxane är idag godkänt för behandling av metastaserad bröstcancer.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng