Antibiotikaanvändningen minskar

Mest minskar användningen av luftvägsantibiotika, men även recept mot urinvägsinfektion hos äldre har gått ned.

24 jan 2013, kl 11:11
0

Användningen av antibiotika i landet fortsätter minska, enligt statistik från Smittskyddsinstitutet. 2012 var det 374 recept per tusen invånare. Det är en minskning med cirka tre procent från året innan då antalet recept per tusen invånare var 385. Den största minskningen skedde i åldersgrupperna 7-19 år och 20-59 år.
– Det är positivt att förbrukningen fortsätter minska. Det betyder att läkare blir allt bättre på att följa de behandlingsrekommendationer som finns, säger Anders Ternhag, överläkare vid Smittskyddsinstitutet, i ett pressmeddelande.

Användningen av antibiotika mot luftvägsinfektioner minskar mest av alla antibiotikagrupper. Störst procentuell minskning stod doxycyklin och erytromycin som används vid luftvägsinfektioner orsakade av mykoplasmabakterien. De minskade med 28 respektive 31 procent. Förklaringen är enligt myndigheten att epidemin med mykoplasmainfektioner som startade hösten 2011 troligen klingat av.

I åldersgruppen 80 år och äldre används det mest antibiotika i Sverige. Men det syns en minskning mot urinvägsinfektioner. Antalet recept minskade i gruppen från 326 till 312 per tusen invånare under förra året. Framför allt har bredspektrumantibiotika som trimetoprim och kinoloner minskar. Myndigheten konstaterar att det är positivt att allt fler läkare följer rekommendationerna att i första hand använda preparat med smalt spektrum, nitrofurantoin och pivmecillinam, mot urinvägsinfektion hos kvinnor.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng