Annons
Studie testar tabletter mot covid-19 hos barn
Foto: Istock.

Studie testar tabletter mot covid-19 hos barn

Företaget Pfizer startar en fas II/III-studie av tablettbehandlingen Paxlovid hos barn från sex års ålder.

10 mar 2022, kl 13:37
0

Företaget Pfizer testar nu sina antivirala tabletter mot covid-19 hos barn i en fas II/III-studie. Forskarna ska utvärdera Pfizers tablettbehandling Paxlovid (nirmatrelvir, ritonavir) i en öppen studie med en enda studiearm. Det meddelar företaget i ett pressmeddelande.

I EU är Paxlovid godkänt för behandling av vuxna patienter med konstaterad covid-19 som inte behöver syrgas men löper ökad risk för allvarlig sjukdom. Behandlingen minskar risken att utveckla svår covid-19.

I USA har Paxlovid ett nödgodkännande som gäller både vuxna och barn från 12 års ålder. Detta trots att effektivitet och säkerhet hos patienter under 18 år ännu inte har utvärderats i någon studie.

Nu ska Pfizer ta fram data även om behandling av barn. Ett av syftena är att undersöka vilken dosering som är lämplig till barn beroende på kroppsvikt och ålder. De 140 barnen i studien kommer att bestå av två grupper. Till den ena hör barn på 6-17 år som väger 40 kg eller mer. Till den andra hör barn i samma åldersspann men som väger 20-40 kg. Båda grupperna ska få tablettbehandling i fem dagar, men med olika doseringar.

Pfizer planerar dessutom att testa Paxlovid även hos barn under 6 år. För detta syfte utvecklar företaget för närvarande en mer barnvänlig beredningsform.

Nyligen publicerade New England journal of medicine resultaten från huvudstudien bakom godkännandena av Paxlovid. Denna fas III-studie utvärderade behandlingen hos ovaccinerade vuxna med förhöjd risk för allvarlig covid-19. Primärt utfallsmått var sjukhusinläggning eller död inom 28 dagar. Denna risk var 6,3 procent i placebogruppen och 0,77 procent i behandlingsgruppen.

Särskilt stor nytta av behandlingen hade personer över 65 år samt de som inte hade antikroppar mot covid-19.

Paxlovid är ännu inte tillgängligt i Sverige.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng