Annons
Testar herpesläkemedel för att bromsa alzheimer

Testar herpesläkemedel för att bromsa alzheimer

I en ny studie vid Norrlands universitetssjukhus ska personer med mild Alzheimers sjukdom behandlas med ett antiviralt herpesläkemedel för att se om det kan bromsa sjukdomen.

12 dec 2016, kl 13:11
2

Annons

Hugo Lövheim. Foto: Ulf Lövbom.

Forskare vid Umeå universitet inleder nu en studie där 36 personer med mild alzheimer under fyra veckor ska behandlas med det antivirala läkemedlet valaciklovir. Läkemedlet används vanligen för att behandla herpesinfektion. Teorin är att det också kan bromsa utvecklingen av alzheimer.

Forskargruppen bakom studien, som leds av Hugo Lövheim, har i tidigare studier sett att det finns ett samband mellan infektion av Herpes simplexviruset och risken för att utveckla Alzheimers sjukdom.

– En majoritet av befolkningen bär på viruset och upp till 80-90 procent av den äldre befolkningen, säger Hugo Lövheim, docent vid enheten för geriatrik vid Umeå universitetssjukhus.

Hypotesen är att herpesviruset, som ligger latent i nervknutor i det perifera nervsystemet, kan sprida sig till hjärnan när det reaktiveras hos äldre personer. I tidigare studier har Hugo Lövhielm och hans kollegor sett att en reaktiverad herpesinfektion fördubblade risken för att insjukna i alzheimer.

– Alla som bär på herpesviruset får inte alzheimer utan det är sannolikt andra immunologiska faktorer som gör att man tappar kontrollen över viruset. Men när det sker och det har spridit sig till hjärnan har vi starka belägg för att det orsakar alzheimer, säger Hugo Lövheim.

Personerna i den nu aktuella studien kommer alla att få behandling med valaciklovir i fyra veckor. Den första veckan med 500 milligram tre gånger om dagen och därefter 1 000 mg om dagen i ytterligare tre veckor.

Innan och efter studien kommer forskarna att mäta försökspersonernas koncentrationer av proteinet tau i ryggmärgsvätskan, som ett mått på nervcellsskada. Även andra biomarkörer kommer att mätas, liksom den kognitiva förmågan med hjälp av ett minnestest kallat MMSE.

Försökspersonernas hjärnor kommer dessutom att undersökas med en PET-kamera för att mäta ett annat antiviralt läkemedel som märkts in med radioaktivt fluor, och som man vet ansamlas i herpesinfekterade celler.

– Vi ska också mäta koncentration av själva läkemedlet och dess huvudmetabolit efter behandlinegn för att undersöka hur stor del som passerat över blod-hjärn-barriären.

Varje år insjuknar cirka 10 000 människor i Sverige i alzheimer och Hugo Lövheim menar att minst hälften av fallen orsakas av herpesvirus.

– Om man med tidig behandlingsstart med antivirala läkemdel skulle kunna hålla tillbaka herpesviruset kan man få den process som driver alzheimer att avstanna. Därefter kan man fortsätta med en långtidsbehandling för att hålla tillbaka viruset, säger Hugo Lövheim.

Rekrytering av patienter till studien startar i december i år och resultat beräknas till i slutet av nästa år.

– Det här är en pilotstudie som i första hand är till för att skaffa mer kunskap om hur vi ska dimensionera en större placebokontrollerad studie i framtiden. Men även om den pågår under relativt kort tid tror vi att vi kan trycka tillbaka virusaktiviteten, säger Hugo Lövheim.

2 Kommentarer

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

  1. Hoho skribenten! Läkemedelssubstanser skrivs med gemen begynnelsesbokstav! Valaciklovir, valaciklovir, valaciklovir!
    Tack.