Tauberman får sparken från TLV

Tauberman får sparken från TLV

Ann-Christin Tauberman tvingas lämna sin post som generaldirektör för
Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket. Regeringen säger sig vilja ha in ny
kompetens för att klara av apoteksomregleringen. Branschen är mycket
förvånad över beskedet.

5 feb 2009, kl 13:48
0

Regeringen beslutar på dagens regeringssammanträde att avsätta Ann-Christin Tauberman som generaldirektör för TLV. På måndag ersätts hon av Gunilla Hulth-Backlund som sedan i somras varit chef för hälso- och sjukvårdsavdelningen på Socialstyrelsen.

Ann-Christin Tauberman har varit chef för TLV sedan myndigheten grundades 2002, då under namnet Läkemedelsförmånsnämden. Så sent som i höstas förlängdes hennes uppdrag till 2011. Men sedan dess har TLV fått det tunga uppdraget att sätta ramarna för den omreglerade apoteksmarknaden. Bland annat ska TLV bestämma handelsmarginaler som både ger prispress och lönsamhet för apoteksbolagen, ett uppdrag som många anser vara i stort sett omöjligt. Men att avskedandet kommer som en konsekvens av en att regeringen och TLV blivit oense angående omregleringen är ingenting som regeringen vill kännas vid:
?    Det här handlar om att TLV har fått nya uppdrag i och med omregleringen och i och med tandvårdsbiten. I samband med det tycker regeringen att det är lämpligt att se över kompetensen på myndigheten och se till att den är bemannad med rätt kompetens, säger Martin Kits, pressekreterare hos Göran Hägglund.

Men hur tänker regeringen att en ny person ska kunna ta över i så här turbulenta tider?
?    Det är ingenting jag tänker kommentera, regeringen litar så klart på att den person man nu tillsatt är kompetent för uppgiften.

Regeringens beslut förvånar och upprör Läkemedelsindustriföreningens vd Richard Bergström:
? Jag förstår inte alls regeringens resonemang. Ann-Christine och TLV har ett stort förtroende både från läkemedelsbranschen och Apoteket. Hon har dessutom stor förtroende och högt anseende internationellt. Att regeringen på det här sättet lyssnar på de stora apotekskedjorna och avskedar henne för att de inte har förtroende för henne är mycket förvånande.

Apotekets vd Stefan Carlsson vill ännu inte kommentera regeringens beslut.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng