Annons
OAB sparkar Apotekets styrelse
Apotekets styrelseordförande som nu tvingas avgå, Per Båtelson, är mycket skeptisk till OAB:s agerande som han anser visar på dåligt självförtroende.

OAB sparkar Apotekets styrelse

Hela Apotekets styrelse tvingas avgå. Anledningen är att de inte går med på de nya förhållningsorder som Omstruktureringsbolaget, OAB, gav till företaget i fredags. Det är bland annat Apotekets marknadsföring och samarbetet med Ica som fått OAB att reagera. Men enligt styrelseordförande Per Båtelson blir det helt omöjligt att driva Apoteket AB med de nya instruktionerna.

21 sep 2009, kl 23:35
0

Annons

När Apoteket AB:s styrelse träffade OAB:s styrelse i mitten av augusti var allting frid och fröjd. Moderbolag och dotterbolag var överens om att samarbetet fortskred bra. Men sedan dess har tonerna skärpts rejält. Framförallt efter att Apoteket AB meddelade att de planerar ett samarbete med Ica. De olika aktörer som just nu befinner sig i en budgivning för att köpa kluster av apotek från OAB har uttryckt stort missnöje över Apoteket AB:s expansiva satsningar. Diskussioner har också förts kring vad stand still-bestämmelserna som ska gälla för Apoteket under utförsäljningen egentligen innebär.

När OAB:s styrelse träffades i fredags beslutade de därför att skriva ihop nya ägarinstruktioner till Apoteket AB. Dessa lämnades vid lunchtid i fredags över till Apotekets styrelse som då samlades till ett extra möte. Och redan på fredag kväll fattade Apotekets styrelse beslutet att de inte kunde ställa upp på de nya instruktionerna.
? Hela styrelsen var enig. Ingen som har integritet och som vill driva ett bolag professionellt skulle ställa upp på de här direktiven, säger Per Båtelsson, avgående ordförande i Apoteket AB: styrelse.

I helgen lämnade de därför in ett brev till OAB där de förklarade att de inte ställer upp på de nya instruktionerna. Det ledde i sin tur till att OAB:s styrelse under måndagen fattade beslutet att avsätta Apoteket AB:s styrelse med omedelbar verkan. Ett beslut som regeringen ställer sig bakom.
? Det här är formellt OAB:s beslut, men de frågade självklart vad vi som ägare tyckte i frågan. OAB har att hantera en mycket svår balansgång mellan att göra det så bra som möjligt för både de nya ägarna och för Apoteket AB under den här omställningen. Förutsättningarna i den balansgången ändras hela tiden och OAB måste löpande göra nya bedömningar. Det har de har gjort nu och vi anser att OAB är bäst lämpade att göra de avvägningarna och vi ställer oss därför bakom beslutet, säger Joakim Pettersson, politiskt sakkunnig hos socialminister Göran Hägglund.

Även om grunden till konflikten mellan OAB och Apoteket AB tycks vara samarbetet med Ica så är det enligt Per Båtelson betydligt mer som regleras i fredagens ägarinstruktioner.
? Det handlar om allt ifrån vilka avtal Apoteket får ingå till vilka kampanjer vi får göra. I princip ska vi inte få presenterat någonting nytt och vi skulle behöva stoppa olika utvecklingsprojekt som vi redan har igång, och begränsningarna ska gälla under en betydligt längre tid än själva försäljningsperioden.

Apoteket fick så sent som i början av september ägarinstruktioner från OAB som företaget godkände. Men de som kom i fredags var enligt Per Båtelson helt annorlunda och betydligt mycket mer inskränkande.
? Jag kan inte svara på vad det är som hänt sedan i början av september. Det enda jag kan tänka mig är att våra konkurrenter har hotat OAB i processerna. Men jag tycker det visar på ett väldigt dåligt självförtroende hos OAB att de lyssnar så mycket på våra konkurrenter i det här.

Har ni i styrelsen drivit en för expansiv linje?
? Nej, vi har skött det här mycket bra. Apoteket har ur egen ficka betalat en halv miljard för att göra alla de förändringar som behövs för att serva våra konkurrenter. Det är en helt unik situation där vi låtit konkurrenter få se väldigt mycket av bolaget. 

Apotekets vd Stefan Carlsson har varit helt involverad i de olika beslut som Apotekets styrelse tagit den senaste tiden, men han får sitta kvar. Anledningen är enligt socialdepartementet och OAB att han är viktigt för kontinuiteten.
? Men Stefan Carlsson står bakom oss i alla våra beslut. Det här är väldigt beklagligt för Apoteket, det kommer bli ett företag som det är mycket tråkigare att arbeta på och jag tror det kommer bli svårt att hålla kvar nyckelpersoner i företaget om det måste agera under de här nya instruktionerna, säger Per Båtelson.

En ny styrelse ska tillsättas av OAB, hur och när kommer att meddelas senare enligt socialdepartementet.