Tandkrämen gör röken obehaglig

I slutet av september skulle tandkrämen Nikodent, som sägs hjälpa mot nikotinabstinens och röksug, lanseras. Men eftersom produkten inte var godkänd av Läkemedelsverket fick den planerade lanseringen skjutas upp.

19 jul 2002, kl 05:23
0

Vill du sluta röka? Byt då ut din vanliga tandkräm och använd Nikodent i stället. Visserligen kostar en tub närmare 100 kronor, men dina tänder får samma skydd som med din gamla tandkräm och på köpet får du hjälp att sluta röka.
Tandkrämen innehåller inte nikotin varför den kan användas av gravida kvinnor. Den kan också användas i förebyggande syfte för att hindra ungdomar att börja röka, skriver företaget I.F. Kosmetik & Hårvårdskompaniet i ett pressmeddelande.
Tandkrämen har en antabusliknade effekt. Den innehåller aromatiska oljor från växtriket som påverkar lukt- och smaksinnet så att röksmaken blir mindre behaglig.
Produkten är inte godkänd av Läkemedelsverket. Men det är ingen tvekan om att den ska klassas som antingen läkemedel eller naturläkemedel.
? En produkt som lanseras för rökavvänjning och påstås lindra abstinenssymtom av rökning är enligt lagen ett läkemedel, säger Helena Calles, apotekare och handläggare av klassificeringsfrågor på Läkemedelsverket.
Björn Aadnekvam, I.F. Kosmetik & Hårvårdskompaniet, säger att företaget ska registrera tandkrämen som ett naturläkemedel. Men marknadsföringen är tills vidare uppskjuten.  

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng