Talande etikett hjälper synskadade

För synskadade och andra som har svårt att läsa recept och bipacksedlar har det kommit ett nytt hjälpmedel. Scriptalk är ett talande etikettsystem som omvandlar digital information till tal.

23 aug 2001, kl 14:07
0

Annons

HJÄLPMEDEL Scriptalk är ett nytt portabelt elektroniskt hjälpmedel för synskadade.

Informationen lagras i ett mikrochip i en självhäftande etikett som placeras på ett recept eller en medicinförpackning. Patienten håller medicinen eller receptet intill sin Scriptalk-avläsare som läser av informationen och omvandlar den till en människoliknande röst som berättar vad förpackningen innehåller och på vilket sätt medicinen ska tas.

? Det är positivt med alla hjälpmedel till synskadade. Problemet är ofta att det är svårt att få dem på svenska och till en rimlig kostnad, säger Urban Fernquist på Synskadades riksförbund, SRF.

? Det bästa vore om vi kunde få en apparat som klarar flera saker, istället för flera om bara gör en sak.

Systemet är lanserat i USA och Storbritannien och har mottagits positivt. Det finns däremot inte något besked när den skulle kunna finnas i Sverige.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng