Bayer drar in Lipobay

Risk för allvarliga biverkningar och 52 dödsfall gjorde att Bayer drog in cerivastatin (Lipobay) från världsmarknaden.

23 aug 2001, kl 14:06
0

INDRAGNING Läkemedelsföretaget Bayer meddelade den 8 augusti att man med omedelbar verkan drar in det blodfettsänkande läkemedlet Lipobay (cerivastatin).

Den allvarliga biverkan, i form av muskelpåverkan (rabdomyolys) är känd sedan tidigare och den 25 juni i år publicerade Läkemedelsverket ett observandum om risken att kombinera Lipobay med Lopid.

Indragningen kommer efter att det även har rapporterats 52 dödsfall som har kopplats till kombinationen Lipobay och Lopid. Indragningen görs i samtliga länder där båda läkemedlen marknadsförs.

I efterspelet till indragningen har det även spekulerats i ett antal stämningar mot Bayer, främst i USA, samt att Bayer ska sälja ut sin läkemedelsdivision. Den 13 augusti bekräftade företaget att två konkurrenter har uttryckt intresse att ingå någon from av partnerskap med Bayer.

Dessutom ska Bayer säga upp 5 000 anställda för att bättra på lönsamheten i företaget.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng