Pfizer stäms på en miljard kronor

Tre familjer i Nigeria har fått ja från högsta domstolen att pröva enstämningsansökan mot läkemedelsföretaget Pfizer.

23 aug 2001, kl 14:06
0

Annons

STÄMNING 1996 drabbades Nigeria av en meningitisepidemi och 15 000 människor smittades. Samtidigt sökte Pfizer tillfälle att testa sitt nya antibiotikum, Trovan, skriver Göteborgsposten.

Ett läkarlag från Pfizer åkte till Nigeria för att i två veckor ge gratis medicin till 198 barn med hjärnhinneinflammation. Då Pfizer åkte hem hade elva behandlade barn dött och flera andra hade blivit blinda, döva och fått ledskador. Enligt företagets egen rapport har tidigare tester gett ledskador på försöksdjur och det fanns en rädsla för att Trovan kunde förvärra hjärnhinneinflammationens effekter.

I juni 1999 drog Pfizer in Trovan sedan 140 allvarliga fall av leverskador blivit kända. Även i USA har flera familjer stämt läkemedelsbolaget. Företrädare för Pfizer menar att samhället borde vara tacksamma för att Trovan även räddade liv i Kano, och att kvoten skadade är acceptabel.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng