Annons
Sydafrikanska studien ger inte alla svar
Coronavirus. Illustration: Istock

Sydafrikanska studien ger inte alla svar

Den uppmärksammade studien av Astrazenecas vaccin säger inget om skydd mot allvarlig covid-19.

17 mar 2021, kl 14:35
0

I dag rapporterar många medier om oroande resultat av en ny studie av Astrazenecas vaccin mot covid-19. Studien är publicerad i New England journal of medicine och visar att vaccinet inte skyddade mot att smittas av den sydafrikanska varianten av covid-19, B 1.351. Men ingen av deltagarna blev allvarligt sjuk eller dog, sannolikt på grund av den unga medianåldern i studien. Därför går det inte att svara på frågan om vaccinet skyddar mot allvarlig covid-19 som orsakas av den sydafrikanska mutationen.

Hälften fick Astrazenecas vaccin

I den randomiserade, placebokontrollerade studien som genomfördes i Sydafrika ingick omkring 2 000 personer mellan 18 och 65 år. Medianåldern var 30 år. Cirka hälften av studiedeltagarna fick två doser av Astrazenecas vaccin och den andra hälften fick placebo i form av natriumkloridlösning med 21 till 35 dagars mellanrum. Det primära effektmåttet var vaccinets effektivitet och säkerhet 14 dagar efter den andra dosen.

När resultatet analyserades hade 23 av 717 personer (3,2 procent) i placebogruppen drabbats av mild till måttlig covid-19. I vaccingruppen hade 19 av 750 personer (2,5 procent) fått mild eller måttlig sjukdom. Bland de 42 deltagare som fick covid-19 orsakades 39 fall (92,9 procent) av den sydafrikanska varianten.

Forskarnas slutsats är att två doser av vaccinet från Astrazeneca inte hade någon effekt mot mild eller måttlig sjukdom orsakas av den sydafrikanska varianten. Det fanns inga fall av svår covid-19 som ledde till sjukhusvistelse. Forskarna påpekar dock att vaccinets effekt mot den sydafrikanska varianten uppskattades i en sekundär analys. Det huvudsakliga syftet var att se vaccinets effekt mot covid-19 oavsett variant.

Den demografiska och kliniska profilen av deltagarna bidrog till att det inte var några allvarliga fall av sjukdomen. Därför är resultaten ofullständiga när det gäller huruvida Astrazenecas vaccin skyddar mot allvarlig covid-19 som orsakas av den sydafrikanska varianten, enligt studien.

Har pausats i väntan på utredning

I går beslutade Folkhälsomyndigheten att pausa användandet av Astrazenecas vaccin i Sverige med anledning av rapporter om biverkningar i form av blodpropp i kombination med blödning. Pausen är en försiktighetsåtgärd i väntan på svar från utredningen av den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA och Läkemedelsverket. Besked om vaccinet väntas komma i morgon.

Under tisdagen uppgav Läkemedelsverket för TT att även vaccinet från Janssen måste övervakas extra noga för att utreda risken för blodproppar. Detta vaccin fungerar enligt samma princip som vaccinet från Astrazeneca.

– Vad som kom fram i den stora studie som låg till grund för godkännandet, är att det finns en liten obalans i antal trombotiska händelser, alltså blodproppar av olika slag, säger Ulla Wändel Liminga, ansvarig för läkemedelssäkerhet på Läkemedelsverket, till TT.

När det gäller Janssens vaccin är det dock endast fråga om blodproppar och inte blodproppar i kombination med blödningsrubbningar som utreds för Astrazenecas vaccin, enligt Läkemedelsverket. Det är inte klarlagt om någon av dessa biverkningar har orsakats av vaccinen.