Swegene söker formen för framtiden

Swegene är ett högteknologiskt resurscentrum som är öppet för såväl naturvetare, medicinare och teknologer.

24 sep 2004, kl 17:03
0

Annons

Konsortiet Swegene grundades 2000. I det ingår Lunds universitet och tekniska högskola, Göteborgs universitet och Chalmers tekniska högskola. Samarbetet ska stödja svensk forskning inom funktionsgenomik med flera högteknologiska resurscentra öppna för naturvetare, medicinare och teknologer.
På 90-talet sökte ett antal olika universitet pengar från Knut och Alice Wallenbergs stiftelse för satsningar på funktionsgenomik. Ansökningarna avslogs ? stiftelsen krävde att universiteten skulle samarbeta. Resultatet blev Swegene, som fick 300 miljoner kronor under fem år, och Wallenberg Konsortium Nord i norra och mellersta Sverige. Universiteten skulle också matcha Wallenbergpengarna med egna pengar.

Universitetet tar över

Nästa år kommer Swegenes sista årsanslag om 60 miljoner kronor. Konsortiets ledning diskuterar som bäst hur man ska säkra det fortsatta arbetet i Skåne och Göteborg.
? Universiteten har åtagit sig att finansiera arbetet när stödet från stiftelsen försvinner. Det ingick i avtalet från början. Nu diskuterar vi hur det ska se ut rent praktiskt, säger Swegenes programdirektör Göran Bondjers.

Omvärdering

En internationell rådgivningsgrupp har granskat konsortiets arbete och kommit med förslag om vilka delar man ska satsa mer på, och vilka som eventuellt ska läggas ner. Enligt Göran Bondjers omvärderas en del av de funktioner som finns på två ställen samtidigt.

? Ändringsförslagen är ute på remiss, så jag kan inte säga så mycket. Men en sak vi ska satsa mer på är samordningen mellan forskning och grundutbildning. Där har vi inte kommit så långt som vi skulle ha velat, säger Göran Bondjers.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng