Svenska läkemedelspriser i botten

Sverige har lägre priser på läkemedel än genomsnittet i Europa, ungefär i nivå med Portugal. Dyrast är läkemedel i Irland, och allra billigast i Grekland. Det visar en ny undersökning från Läkemedelsförmånsnämnden.

21 mar 2005, kl 14:01
0

Undersökningen visar också att läkemedelspriserna varierar kraftigt mellan länderna.

? De största skillnaderna ser vi för substanser där patentet gått ut, där vårt system är väldigt effektivt. Simvastatin är till exempel oerhört billigt i Sverige, där andra länder har upp till 800 procent högre pris, säger Andreas Engström som är hälsoekonom på Läkemedelsförmånsnämnden.

Men det finns också läkemedel som är dyrare i Sverige, till exempel Subutex där priset kan vara upp till 70 procent lägre i andra europeiska länder.

Totalt sett är det svenska priset på läkemedel sju procent under genomsnittet i Europa. Och då hänsyn tagits till skillnader i köpkraft mellan länderna har Sverige de näst lägsta priserna i Europa, endast Norge har lägre priser.

Studien baseras på de 180 mest sålda läkemedlen i Sverige under det första halvåret 2004. Priset för läkemedlen har jämförts med motsvarande priser i 17 europeiska länder.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng