Annons

Svenska läkemedelspriser i botten

Sverige har lägre priser på läkemedel än genomsnittet i Europa, ungefär i nivå med Portugal. Dyrast är läkemedel i Irland, och allra billigast i Grekland. Det visar en ny undersökning från Läkemedelsförmånsnämnden.

21 mar 2005, kl 14:01
0

Undersökningen visar också att läkemedelspriserna varierar kraftigt mellan länderna.

? De största skillnaderna ser vi för substanser där patentet gått ut, där vårt system är väldigt effektivt. Simvastatin är till exempel oerhört billigt i Sverige, där andra länder har upp till 800 procent högre pris, säger Andreas Engström som är hälsoekonom på Läkemedelsförmånsnämnden.

Men det finns också läkemedel som är dyrare i Sverige, till exempel Subutex där priset kan vara upp till 70 procent lägre i andra europeiska länder.

Totalt sett är det svenska priset på läkemedel sju procent under genomsnittet i Europa. Och då hänsyn tagits till skillnader i köpkraft mellan länderna har Sverige de näst lägsta priserna i Europa, endast Norge har lägre priser.

Studien baseras på de 180 mest sålda läkemedlen i Sverige under det första halvåret 2004. Priset för läkemedlen har jämförts med motsvarande priser i 17 europeiska länder.