Svenska diabetiker har för högt blodtryck
Foto: Istockphoto

Svenska diabetiker har för högt blodtryck

Socialstyrelsens utvärdering visar att många svenska diabetiker behöver bättre blodtrycksbehandling.

18 feb 2015, kl 09:38
0

I samband med att Socialstyrelsen publicerat sina uppdaterade riktlinjer för behandling av diabetes konstaterar myndigheten att det finns områden som bör förbättras. Nästan en tiondel av patienterna skulle behöva ytterligare blodtrycksbehandling för att undvika stroke och hjärt-kärlsjukdom. Just förmågan att behandla blodtryck är ett område där man ser regionala skillnader i landet där Östergötland är det enda landsting som klarar Socialstyrelsens mål.

Förbättringar behövs även inom områden där patient och sjukvården behöver fördjupad och varaktig kontakt. Detta kan man se till exempel på att för få klarar av att hålla en tillräckligt låg nivå på sin nivå av långtidsblodsocker, HbA1c-värdet. 

Utvärderingen visar även att antalet personer som tar ut glukossänkande läkemedel har ökat sedan 2010, vilket tyder på att landstingen följer rekommendationerna i riktlinjerna om förbättrad glukoskontroll. Största delen av läkemedelsförskrivningen utgörs av etablerade läkemedel som använts under lång tid i svensk diabetesvård.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng