Svensk sjukvård utomlands vid katastrof

Svensk sjukvårdspersonal ska kunna hjälpa svenskar som befinner sig
utomlands vid en katastrof. Regeringens beslut om lagändring ger
landstingen rätt att bedriva hälso- och sjukvård utanför Sveriges
gränser.

11 apr 2008, kl 11:15
0

Propositionen om katastrofmedicin som regeringen har fattat beslut om gör det möjligt för landstingen att bedriva hälso- och sjukvård utomlands, något som har varit förbjudet fram tills nu.
– Människor rör sig allt mer över nationsgränserna. Efter tsunamikatastrofen i Sydostasien 2004 blev det tydligt att dagens ordning inte är tillfredställande. Vi behöver ha beredskap för att kunna hjälpa svenskar som drabbas när extrema situationer uppstår, säger socialminister Göran Hägglund i ett pressmeddelande från Socialdepartementet.

Fortfarande ska individen själv, resebolaget eller försäkringsbolaget med hjälp av hälso- och sjukvården i det aktuella landet ta ansvar för hälsan i möjligaste mån. Men i samband med exempelvis naturkatastrofer, terrorhandlingar eller utbrott av allvarliga smittsamma sjukdomar ska Socialstyrelsen och Räddningsverket kunna samordna och leda arbetet för att hjälpa de drabbade med hemvist i Sverige. Under förutsättning att det aktuella landet inte protesterar. Landstingen i Stockholm, Uppsala, Västra Götaland, Skåne, Västerbotten och Östergötland ska ansvara för beredskapen.

Regeringen satsar 6 miljoner per år under uppbyggnadsskedet, 2008 till 2009, och därefter 3 miljoner årligen. Propositionen föreslås börja gälla från och med september.  
 

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng