Annons
Svensk får pris för viktig forskning om migrän
Lars Edvinsson.

Svensk får pris för viktig forskning om migrän

Lars Edvinsson är en av fyra hjärnforskare som tilldelas världens största hjärnforskningspris The brain prize.

5 mar 2021, kl 13:54
0

Annons

Den svenska professorn Lars Edvinsson tilldelas, tillsammans med tre andra forskare, världens största hjärnforskningspris The brain prize. Han ligger bakom forskning som har bidragit till utveckling av flera nya läkemedel mot migrän, efter upptäckten av en central biologisk mekanism som bidrar till att utlösa tillståndet.

–The brain prize är inom hjärnforskning och neurovetenskap den mest prestigefyllda utmärkelsen man kan få. Jag ser priset som ett erkännande för min och kollegors forskning som visat CGRP:s roll för uppkomsten av huvudvärkstillstånd och den betydelse det haft för att utveckla nya former av läkemedel som hjälper migrändrabbade över hela världen.

– Jag får e-postmeddelande varje dag från tacksamma patienter. Det värmer och gör mig glad när jag tänker på de positiva förändringar som forskningen haft för så många. Jag ser nu fram emot att, tillsammans med kollegor, fortsätta forskningen i Lund för att kunna förbättra livet för ännu fler migrän- och huvudvärksdrabbade, säger Lars Edvinsson i ett pressmeddelande.

Lars Edvinsson, som är professor vid Lunds universitet och överläkare vid Skånes universitetssjukhus, får priset tillsammans med hjärnforskarna Peter Goadsby från Storbritannien, Michael Moskowitz från USA och Jes Olesen från Danmark.

Upptäckte CGRP:s betydelse för migrän

De ekonomiska och samhälleliga konsekvenserna av migrän är omfattande. Det handlar om kostnader på tresiffriga miljardbelopp på en global nivå. Under åren har det har funnits olika medicinska behandlingar mot migrän, men dessa har haft kända biverkningar och de kan inte förebygga migrän utan endast lindra symtom.

Lars Edvinsson står bakom upptäckten av molekylen CGRP, kalcitoningenrelaterad peptid, och vilken betydelse denna har för migrän. I forskningen kom han, tillsammans med sin kollegor, fram till att CGRP frisätts i samband med migränanfall och att det går att förebygga anfall genom att blockera nervcellernas receptorer för denna molekyl.

Upptäckten har lett till utveckling av flera nya läkemedel. Den första så kallade CGRP-hämmaren mot migrän, substansen erenumab, godkändes i USA 2018. Svenska patienter har i dag tillgång till tre CGRP-hämmare.

The brain prize delas ut årligen av Lundbeckfonden i Danmark. Priset, som de fyra forskarna i år delar på, är på 10 miljoner danska kronor.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng