Svårt med följsamhet vid hudsjukdomar

Svårigheter att följa läkarnas ordinationer vad gäller läkemedelsanvändning utgör betydande problem för patienter med dermatologiska sjukdomar.

27 nov 2006, kl 11:22
0

Det visar en studie som genomförts av ett multidisciplinärt team som arbetat i sex år för att förbättra följsamheten till de läkemedel som skrivs ut inom hudsjukvården, skriver Vårdfacket. I teamet ingår hudläkare, sjuksköterskor och farmacevter från Uppsala, Jönköping, Göteborg och Köpenhamn.

I studien genomfördes bland annat ett "smörjtest" på 20 friska personer. Dessa fick smörja in hela kroppen med en flourescerande kräm, som sedan belystes med en lampa som mätte fluorescensen.

Det visade sig att personerna i genomsnitt hade missat omkring 30 procent av kroppsytan. Hur mycket kräm som smordes in varierade också kraftigt.

Enligt en ofta upprepad tumregel tar ungefär hälften av alla patienter med kroniska sjukdomar inte sina ordinerade läkemedel enligt ordinationen.

– När det gäller hudsjukdomar är följsamheten troligen ännu lägre, säger sjuksköterskan Karin Kjellgren vid Sahlgrenska akademin i Göteborg som ingår i teamet bakom studien.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng