Svårt få till samarbeten
Industri och vård trevar sig fram efter nya sätt att jobba ihop. Foto:iStockphoto.

Svårt få till samarbeten

Beröringsskräck hämmar samarbete mellan vård och industri menar företrädare från båda håll. Men det blir bättre.

22 feb 2013, kl 10:12
0

Tväremot vad som ofta sägs så pågår det samarbeten mellan sjukvården och läkemedelsindustrin på flera håll. Men formerna förändras och både företag och landsting beter sig trevande när de ska nå varandra.Det stod klart när företrädare för landsting och företag samlades för att diskutera framgångsrika samarbeten ordnat av nyhetsbrevet Pharma Online.

Göran Stiernstedt, direktör för avdelningen vård och omsorg, SKL sade att det fortfarande finns en beröringsskräck, en slags rädsla att närma sig varandra, när det kommer till att hitta fungerande samarbetsformer.
– Vi behöver varandra inom vård och industri men vi måste vara tydliga med att göra upp våra respektive roller, sade han.

Anders Blanck, vd för branschorganisationen Lif, var hårdare och menade att beröringsskräcken är en nia på en tiogradig skala. Han menade att det finns en risk att vi hamnar i samma läge som med den kliniska forskningen i Sverige där det pratas och utreds om att den är på väg att försvinna, men ingenting händer.
– Faktum är att man inte pratar om kliniska prövningar längre utan om registerstudier och testbäddar. Här ligger den forskande industrin efter, tittar man till exempel på Vinnovas stora forskningsprojekt så är knappt några av Lifs medlemsföretag med. De medicintekniska företagen har kommit längre på det området.

Både Anders Blanck och Göran Stiernstedt var överens om att just läkemedelsområdet är väldigt komplext med många regulatoriska krav och expertgrupper och myndigheter som ska tycka, vilket gör att det är svårare att få till stånd olika projekt.
– Jag är för regler och tror på regelverk. De behövs och gör det lättare att hitta samarbetsformer, sade Anders Blanck.

Magnus Thyberg, chef för läkemedelsenheten vid hälso- och sjukvårdsförvaltningen vid Stockholms läns landsting, SLL, tog upp exempel hur de jobbar för att hitta nya former för samarbeten.
– Vi försökte sluta ett avtal med MSD om TNF-alfahämmare och det gick inte så bra. Vi ligger som bekant i rättsliga förhandlingar, sade han.

Inom SLL har man också skapat en testmiljö för att kunna pröva olika samarbeten med läkemedelsindustrin i liten skala.  Till en början har man tagit fram 35 idéer utifrån möten med drygt 20 företag.
– Vi tittar på olika former av ersättningsmodeller som pay for performance och kartlägger hur dagens läkemedelsbehandling ser ut. Vi tror att vi börjar hitta en modell där vi snart kan börja testa, sade Magnus Thyberg.

Göran Stiernstedt menade att det också måste diskuteras varifrån en eventuell industripåverkan kommer.
– Det har varit alldeles för stort fokus på lunchsmörgåsar när påverkan i själva verket kommer från opinion leaders.
 

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng