Superdator väljer rätt cancermedicin

IBMs superdator Watson ska användas för att välja ut vilken cancerbehandling som är bäst för patienten.

8 maj 2015, kl 07:52
0

Vid några amerikanska och kanadensiska sjukhus ska IBMs superdator Watson användas för att mycket snabbare kunna välja den bästa cancerbehandlingen för respektive patient.

I samband med att det blivit allt lättare att undersöka generna hos cancerpatienter är det också möjligt att också individualisera behandlingen för ett optimalt resultat. Kartläggningen av generna ger dock väldigt stora mängder information som måste sättas ihop med annan patientinformation som provresultat samt sjukdomshistoria och fynd från kliniska studier. Denna bearbetning av information tar tid vilket kan fördröja behandlingen vid många cancersjukdomar. 

Här kommer superdatorn in som kan analysera data på några minuter som det kan ta veckor att göra för en kliniker. Innan årets slut ska 15 kliniker ha anslutit sig till IBM Watson Health och dessa kommer att betala en icke officiell avgift till IBM, enligt BBC.

Läs även Fredrik Heds blogg om Apple och ResearchKit som sammanställer patientinformation via mobiltelefoner.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng