Annons
Sun Pharmaceuticals blir störst i Indien

Sun Pharmaceuticals blir störst i Indien

Konkurrensmyndigheterna i Indien har till slut gett klartecken till Sun Pharmaceuticals uppköp av Ranbaxy.

27 mar 2015, kl 08:50
0

Att Sun Pharmaceuticals tänkte köpa upp Ranbaxy blev klart för länge sedan. Men för att uppköpet skulle gå igen behövdes ett godkännande av konkurrensmyndigheterna i Indien vilket tagit tid. Nu är affären avslutad efter att de två bolagen tvingats att göra sig av med sju produkter som hamnade hos Emcure Pharmaceuticals. Konkurrensmyndigheterna ansåg att det nya storbolaget annars skulle få en monopolställning för dessa läkemedel.

Uppköpsaffären av Ranbaxy hade en prislapp på 34 miljarder kronor och gör Sun till Indiens största läkemedelsbolag med en marknadsandel på nio procent. Dessutom blir man femte störst i världen på generiska läkemedel som man säljer i 165 stycken länder.

Det nya bolaget ska enligt pressmeddelandet lägga mer resurser på forskning och utveckling. Samtidigt tänker man stärka produktportföljen.

Nu startar arbetet att komma tillrätta med de stora problem som har gjort att fyra av Ranbaxys produktionsenheter i Indien blivit bannlysta i USA. Den amerikanska läkemedelsmyndigheten, FDA har haft så stora anmärkningar på säkerheten i dessa anläggningar att de inte får leverera några läkemedel till USA. Endast en produktionsanläggning som ligger i New Jersey få i dagsläget tillverka läkemedel för försäljning i USA.