Arginin inte bättre mot karies

Tandkräm med arginin inte är bättre mot karies än bara fluor, enligt SBU. Dessutom använde företaget bakom studierna oetiska forskningsmetoder.

26 mar 2015, kl 12:43
0

Annons

Arginin lanserades som en behandling mot känsliga tandhalsar men ingår nu i tandkräm som en tillsats som sägs minska risken för karies.

SBU ha nu gjort en utvärdering av de studier som finns tillgängliga för att undersöka effekten av arginin. Slutsatsen är att det i dagsläget saknas tillförlitlig forskning som kan visa på någon nytta för att förebygga karies hos barn och vuxna med substansen.

SBU menar att genomförda studier har för stark koppling till ekonomiska intressen och har dessutom låg överförbarhet till svenska förhållanden. Studierna har finansierats av ett och samma företag, Colgate, som tillverkar produkten och representanter för bolaget har deltagit i alla steg av undersökningen. Dessutom menar SBU att man använt ett felaktigt effektmått.

Det finns dessutom forskningsetiska problem med flera av studierna skriver SBU. I kontrollgrupperna ingick det barn som fick tandkräm utan fluor vilket är sämre än en standardbehandling. Att ha med en sådan kontrollgrupp bryter mot grundläggande forskningsetiska principer menar myndigheten.

Arginin är en aminosyra som finns i naturligt i saliven och tandkräm där substansen tillsats kostar 40 procent mer än jämförbar fluortandkräm.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng