Annons

Subutex dras in i Sverige

Läkemedlet Subutex kommer att sluta distribueras på den svenska marknaden efter rapporter om missbruk.

23 nov 2012, kl 11:01
4

Det är företaget Reckitt Benckiser som själva fattat beslutet att dra in preparatet, rapporterar SVT Nyheter. Subutex är ett receptbelagt läkemedel mot heroinberoende. Efter rapporter om att det missbrukas har företaget beslutat att dra in preparatet från och med januari nästa år.

– Missbruksproblemen har visat sig ännu större än vi tidigare trott. Det som tidigare var rykten har aktualiserats och gör gällande att unga människor börjar sitt missbruk med Subutex. Bara farhågan om något sådant gör att man inte vill stå bakom ett sådant preparat, säger Claes Nordenson, produktchef på Reckitt Benckiser, till SVT Nyheter.

Läkemedlet har utgjort 60 procent av den totala försäljningen av Subutex och liknande läkemedel. Det finns flera godkända läkemedel med samma substans som Subutex. Läkemedelsverket rekommenderar i första hand att kombinationspreparat som innehåller buprenorfin och naloxon används.

4 Kommentarer

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

  1. det här låter överilat, vi som är under behandling med detta läkemedel är nu hänvisade till likamed preparat , och vad händer om övriga tillverkare kommer till samma slutsats?

  2. Struntprat! Ingen nyhet alls att Subutex kan missbrukas och inte heller omfattningen. Det är en kalkylerad risk man måste ta för att behandla. Reckitt Benckisers indragning är en marknadsföringsgrej. De tvingar indirekt fram att Läkemedelsverket stoppar buprenorfin-generikan också. Kvar finns då Reckitt Benckisers Suboxone till ockerpris! Och Läkemedelsverket går på den lätta…

  3. Psyk-apotekare: Det är ju inget som säger att generikan inte får vara kvar bara för att RB avregistrerar sin produkt. Sen säger du att LV går på detta trick… det finns inget LV kan göra om ett läkemedelsföretag begär att avregistrera en produkt. Myndigheten kan inte tvinga företaget att ha kvar det på marknaden. Så det fanns inget trick att gå på.