Stor brist på Subutex

Stor brist på Subutex

Sedan några veckor är det brist på opiatersättaren Subutex i Sverige.
Leverantören Schering-Plough har nu fått tillstånd av Läkemedelsverket
att leverera utländska förpackningar med preparatet.

13 nov 2008, kl 11:57
0

Annons

Orsaken till bristen uppges vara att parallellimportörerna som tidigare i år stått för cirka 85 procent av leveranserna inte levererat lika mycket som väntat. Detta har gjort att Schering-Ploughs försäljning har ökat. Subutex (buprenorfin) används för att att behandla heroinberoende och enligt Svenska Brukarföreningen, en organisation för männiksor som vill sluta missbruka, är råder nu stor oro. Många är rädda att återfalla i missbruk utan tillgång till läkemedlet.

Bristen har ansetts så allvarlig att  Läkemedelsverket nu tillåter Schering-Plough att marknadsföra Subutex i utländska förpackningar i Sverige. I slutet av nästa vecka bör apoteken ha tillgång till dessa enligt Schering-Plough. Förpackningarna är avsedda för bland annat Norge, Tjeckien och Italien men har samma innehåll som svenska.

Förstahandpreparat för personer som vill sluta med heroinmissbruk är Suboxone. Suboxone innehåller precis som Subutex den aktiva substansen burprenorfin med med en tillsatts av naloxon som gör att det inte ger någon ruseffekt. Men vissa grupper av användare föredrar Subutex av medicinska eller andra skäl. Det är dessa som nu drabbas av bristen.

Läkemedelsverket kallar också tillbaka ett antal förpackningar med Subutex från importören Orifarm på grund av de märkts med felaktigt utgångsdatum. Berörda apotek finns uppgivna på Läkemedelsverkets hemsida.

Subutex tillverkas av brittiska företaget Reckitt Benckiser Healthcare. Både Subutex och Suboxone marknadsförs i Sverige av amerikanska läkemedelsföretaget Schering-Plough.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng