Stöd vid smärtlindring till barn

Läkemedelsverket har tagit fram ett kunskapsdokument för att ge stöd när små barn behöver smärtlindring.

15 maj 2014, kl 09:02
0

Annons

Dokumentet innehåller rekommendationer och sammanställningar över dagens kunskapsläge. Det har tagits fram av en expertgrupp med medverkan från Socialstyrelsen.
Ninna Gullberg är barnäkare och har varit projektledare för arbetet.
– Eftersom det i många fall saknas studier av smärtbehandlingar hos barn vilar rekommendationerna i stora delar på erfarenheter från våra svenska experter. De besitter en fantastisk kunskap, men vi skulle givetvis gärna se att det generellt gjordes betydligt mer studier på barn och läkemedel, säger hon i en presskommentar.

Flera av de smärtläkemedel som används på barn gör det utanför godkänd indikation. För vissa preparat finns en lång erfarenhet och viss vetenskaplig evidens medan andra smärtläkemedel har en bristfällig evidens.

I rekommendationerna finns också förslag på icke-farmakologisk behandling, bland annat för att undvika onödiga risker med potenta smärtläkemedel.
 

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng