Stöd för kritik mot kalciumblockare

ACE-hämmare räddar liv medan användning av kalciumantagonister kopplas samman med sämre prognos. Det framgår av 16 års uppföljning av blodtryckspatienter i Skottland.

8 jun 2002, kl 13:28
0

Drygt 5 200 patienter följdes i 16 år. Det var en öppen retrospektiv ickerandomiserad epidemiologisk studie, som är ett avtryck av ?verkligheten? till skillnad från de villkor som gäller i kliniska prövningar.


Men man känner till ingångsdata. ACE-gruppen hade signifikant högre blodtryck, använde mer lipidsänkande och tromboshämmande behandling, andelen rökare var högre och de var äldre. Sammantaget var ACE-gruppens riskprofil mer ogynnsam än kalciumantagonistgruppen.


De som fick ACE-hämmare men aldrig kalciumantagonister hade en risk som var 27 procent lägre total mortalitetsrisk än kontrollgruppen.


De som enbart fick kalciumantagonister men aldrig ACE-hämmare hade en risk som var 35 procent högre än kontrollgruppen.


Patienter som fick bådadera, samt de som behandlades med diuretika eller betablockerare hamnade riskmässigt mellan dessa ytterligheter.


Skilda bedömningar


? Detta är oerhört intressant och slår in ytterligare en spik i kalciumantagonisternas kista. Med tanke på att flera andra små studier talar för ACE-hämmare och emot kalciumantagonister var resultatet inte oväntat, säger Arne Melander, chef för NEPI, Nätverk för läkemedelsepidemiologi.


Mer avvaktande är Peter Nilsson, docent vid Universitetssjukhuset MAS i Malmö:


? Att Glasgowstudien inte är randomiserad är en svaghet. Jag avvaktar med stort intresse två stora randomiserade studier med kalciumantagonister, som presenteras i början av juni, säger han. De kan förhoppningsvis räta ut frågetecken kring kalciumantagonister.


Sten Erik Jensen

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng