Steroider grund i nya amerikanska rekommendationer

I februari 1997 publicerades de nya amerikanska rekommendationerna för diagnos och behandling av astma. I tidigare rekommendationer har inställningen varit återhållsam. Nu sägs att astma orsakas av en inflammation i luftvägarna som i första rummet ska behandlas med inhalerade steroider. Därmed ansluter USA sig till den linje som gällt sedan 1980-talet i Europa.I en trappa (se nedan) av åtgärder, beroende av svårighetsgraden hos astman, sägs att läkaren hellre ska starta en nivå högre än vad symtomen kräver. Syftet är att få en snabb kontroll över tillståndet. När situationen stabiliserats kan man, kontrollerat, trappa ner doserna av läkemedel.

23 jul 2002, kl 02:18
0

De nya rekommendationerna slår fast att:
? Astma behandlas mest effektivt med långtidsbehandling med antiinflammatoriska läkemedel som ges dagligen.
? Mängden läkemedel och hur ofta den ska ges bestäms av svårighetsgraden i symptomen och syftar till att undertrycka inflammationen i luftvägarna.
? Kontinuerlig övervakning är avgörande för att försäkra sig om att astman hålls under kontroll, till exempel med PEF-mätning.
 Patienterna delas in i fyra grupper . Den amerikanska trappan består av fyra steg, ett mindre än den svenska:
? Steg 1. Lindrig tillfällig astma. Snabbverkande beta2-stimulerare är oftast tillräcklig terapi.
? Steg 2. Lindrig beständig astma. Behandlas med daglig antiinflammatoriska läkemedel, antingen inhalerade steroider i låga doser, natriumkromoglikat eller nedokromil. Teofyllin kan vara ett icke rekommenderat alternativ, framför allt för patienter som behöver terapi i tablettform. Antileukotrienerna zafirlukast och zileuton kan tänkas som alternativ för patienter äldre än 12 år.
 Snabbverkande läkemedel, inhalerade beta2-stimulerare, måste finnas till hands.
? Steg 3. Medelsvår beständig astma. Behandlas med ökade doser av inhalerade steroider. Ett alternativ kan vara att komplettera en lägre dos steroider med en luftrörsvidgare (framför allt långtidsverkande beta2-stimulerare eller teofyllin). Ett annat komplement till steroider kan vara nedokromil.
? Steg 4. Svår beständig astma. Patienter där det inte är tillräckligt med terapin på steg 3 för att kontrollera astman. Använd lägsta möjliga dos av systemiska steroider. Övervaka patienten noggrant med avseende på bieffekter av steroiderna. Försök minska mängden systemiska steroider när astman är under kontroll. Höga doser inhalerade steroider är att föredra för systemiska steroider. 

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng