Statistikinsamling blir bristfällig

Med nya leverantörer av läkemedel blir det svårt att samla in korrekt statistik varnar Apotekens Service.

16 okt 2013, kl 08:00
0

När landstingen nu kan organisera sin läkemedelsförsörjning på egen hand riskerar insamlandet av statistik att bli bristfällig. I ett brev till socialdepartementet skriver Apotekens Service AB att de många nya lösningarna för läkemedelsförsörjning kan utgöra ett hot mot möjligheten att samla in en heltäckande försäljningsstatistik för läkemedel, rapporterar nyhetsbrevet LMM.

Apotekens Service AB, som vid årsskiftet blir den nya e-Hälsomyndigheten, ansvarar för att samla in, förvalta och tillhandahålla statistik över läkemedelsförsäljningen. Fram tills nyligen har apoteksaktörer ansvarat för sjukhusens läkemedelsförsörjning och dessa har också haft plikt att rapportera in sina siffror. De nya aktörerna som kommer in på marknaden saknar den rapporteringsplikten påpekar Apotekens Service AB.

Även branschorganisationen Lif har tidigare pekat på problem med insamlandet av läkemedelsstatistik, bland annat gällande djurläkemedel och i rapporteringen från APL.

 

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng