Statiner kan receptbefrias även i USA

Två företag har ansökt om att få sina statiner receptbefriade i USA. Men förslaget får kritik.

19 okt 2004, kl 18:34
0

Annons

I somras receptbefriades simvastatin som första statin i Storbritannien. I en ledare i den amerikanska tidskriften American Journal of Cardiology skrev professor Antonio Gotto vid Weill Cornell Medical College i New York nyligen att amerikanska myndigheter bör följa det brittiska initiativet.

Två företag har lämnat in ansökningar om receptbefrielse I USA för statiner. Johnson&Johnson-Merck har än en gång ansökt för lovastatin (Mevacor, finns ej i Sverige). Företaget ansökte för fyra år sedan men fick då avslag av FDA på grund av säkerhetsskäl. Dessutom har Bristol-Myers Squibb ansökt om receptbefrielse för pravastatin (Pravachol).

Men förslaget får kritik från professor John Abrahamson vid Harvard Medical School.

? De som inte redan har hjärtsjukdom erhåller bättre skydd genom att sluta röka, motionera och att äta hälsosamt, säger han till British Medical Journal.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng