Statiner kan hjälpa kroppen hantera influensa

En amerikansk studie visar på att personer som tar statiner har 50
procents lägre risk att avlida i influensa. Forskarna vill nu titta
närmre på om statinerna kan användas för att behandla patienter som
drabbas hårt.

30 okt 2009, kl 13:38
0

Resultaten presenterades på torsdagen vid ett möte med Infectious Diseases Society of America rapporterar Reuters. Forskare från bland annat den amerikanska Smittskyddsmyndigheten, CDC, har tittat på data från 2 800 patienter som låg inlagda på sjukhus till följd av säsongsbunden influensa 2007-2008.

Av dessa behandlades 800 med statiner när de skrevs in och fortsatte att ta dem under sjukhusvistelsen. Av de som fick statiner avled 2,1 procent av influensan jämfört med 3,2 procent av dem som inte behandlades med statiner. En av studieledarna Meredith Vandermeer från Oregon Public Health Division sade vid mötet att resultaten är tillräckligt bra för att motivera fortsatta studier om statiners effekt på influensa.

Tidigare studier har indikerat att de kolesterolsänkande preparaten kan hjälpa patienter med influensa genom att dämpa inflammationen i kroppen. Studien gjorde ingen åtskillnad av olika typer av statiner.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng