Ständig smärta stör hjärnans återhämtning

Kronisk smärta stör balans och viloläge i hjärnan och kan leda till andra hälsoproblem som depression, oro, sömnstörningar och svårigheter att fatta enkla beslut. Det visar en ny studie i Journal of Neuroscience.

18 feb 2008, kl 17:38
0

Det är forskare vid Northwestern University School of Medicine i Chicago, USA som har hittat en förklaring till varför kronisk smärta leder till andra smärtrelaterade symtom. Hos personer som har smärta 24 timmar per dag, sju dagar i veckan år efter år gör den permanenta upplevelsen av smärta att de områden i hjärnan som tar emot signalerna är konstant aktiva. Detta påslag av smärtsignaler stör i jämvikten i hjärnan och kan förändra nervsignalerna permanent och skada hjärnan, menar forskarna.

I en frisk hjärna samverkar alla områden i hjärnan och uppehåller en form av jämvikt och när en region är aktiv dämpas aktiviteten i andra områden. Men hos personer med kronisk smärta dämpas aldrig aktiviteten, vilket förändrar balansen med andra områden.

Det är första gången som någon visat att hjärnförändringar hos patienter med kronisk smärta inte är direkt relaterade till själva smärtupplevelsen utan beror på att det påverkar andra områden i hjärnan.
I studien, som publicerades den femte februari i Journal of Neuroscience, undersökte forskarna hjärnan hos personer med kronisk smärta i ländryggen och personer utan smärta med hjälp av magnettomografi MRT. Båda grupperna följde ett dataprogram där de skulle lösa vissa uppgifter. Studien visade att personer med smärta utförde uppgifterna väl, men till priset av att använda hjärnan på ett annat sätt än personer utan smärta.
När vissa delar av cortex (hjärnbarken) var aktiverade i den smärtfria gruppen, stängdes andra delar av och man behöll en form av jämviktsläge mellan regionerna. Hos personer med kronisk smärta inträdde dock inte denna jämvikt.

Detta konstanta påslag på nervcellerna kan orsaka permanent skada, menar forskarna. Det är känt att när nervceller är för aktiva kan de förändra sina kopplingar till andra nervceller eller till och med förtvina eftersom de inte kan bibehålla en så hög aktivitet under lång tid.
Forskarna poängterar att dessa förändringar kan göra det svårt för personer att fatta beslut eller att vara på gott humör och utvilad när man stiger upp på morgonen. Därför är det extra viktigt att hitta nya sätt att behandla patienter där det inte bara handlar om att kontrollera smärtan utan också att utvärdera och förhindra den dysfunktion som har uppstått i hjärnan. 

I Västerås arbetar läkare, sjuksköterskor, sjukgymnaster, socionomer och psykologer i team med utredning och rehabilitering av patienter med långvarig smärta.
Verksamhetschef Mats Rothman bekräftar att många patienter med långvarig smärta lider av stresskänslighet, nedstämdhet och ångest.
– Med vårt sätt att arbeta i team förbättras patienternas livskvalitet, de lär sig att hantera smärta och stress på ett nytt sätt, säger han.
– Genom att lyssna på patienten och skapa en positiv inställning till behandlingen startar man en god cirkel i stället för en ond cirkel. Man kan säga att det är en form av kognitiv terapi.