Spiral minskar risken för livmoderhalscancer

Kvinnor som använder spiral har lägre risk att drabbas av
livmoderhalscancer. Spiralen skyddar dock inte kvinnorna från att
smittas med viruset.

14 sep 2011, kl 12:01
0

Annons

Kvinnor som någon gång använt någon form av spiral har hälften så stor risk att utveckla livmoderhalscancer som dem som aldrig använt preventivmetoden. Det visar spanska forskare i en studie som publicerats i tidskriften Lancet Oncology.

Under det första året med spiral halverades nästan risken, och en skyddande effekt fanns kvar även efter tio år.

Spiralanvändningen skyddar dock inte mot risken för infektion med humant papillomvirus, HPV, som orsakar livmoderhalscancer. Forskarna menar att även om spiral inte skyddar mot infektionen så kan den förhindra att en HPV-infektion utvecklas till cancer. En möjlig förklaring kan vara att spiralen triggar en kronisk inflammation i slemhinnan så att infektionen inte kan utvecklas.

Resultatet bygger på data från drygt 20 000 kvinnor i ett antal studier från flera länder och gäller spiraler av plast, koppar eller hormon.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng