Parkinsonmedicin ger oönskad blodkärlstillväxt

Nu har forskare från Lunds universitet kunnat visa hur standardmedicinen
mot Parkinsons sjukdom, L-dopa, orsakar dyskinesi, ofrivilliga ryckiga
rörelser. Medicinen aktiverar en tillväxtfaktor som styr
blodkärlstillväxten i de hjärnområden som styr motoriken.

14 sep 2011, kl 11:31
0

Att de okontrollerade rörelserna är en effekt av behandlingen med L-dopa är sedan länge välkänt. Men nu har forskarna genom studier på råttor kunnat visa att medicinen aktiverar en tillväxtfaktor som styr bildningen av nya blodkärl i hjärnan.

Upptäckten öppnar nu upp för att man i framtiden ska kunna begränsa de ofrivilliga rörelserna.
– I råttförsöken har vi hämmat blodkärlstillväxt i hela kroppen och därmed lyckats begränsa dyskinesierna. Att hämma blodkärlstillväxt i hela kroppen är dock inte ett alternativ för långvarig behandling men det är viktigt att kunna identifiera orsaken till förändringarna. Det är första gången effekten av en parkinsonterapi kartlagts på blodkärlsnivå, vilket gör det hela mycket spännande med tanke på de måltavlor för nya terapier som skulle kunna tänkas komma upp, säger en av forskarna bakom studien Elisabeth Ohlin i ett pressmeddelande.

Studien har publicerats i tidskriften Brain.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng