Socialstyrelsen söker apoteksspanare

När apoteksmarknaden omregleras kommer Socialstyrelsen att bedriva ett
aktivt tillsynsarbete av apoteken. Myndigheten utökar nu för att möta
nya uppdrag.

2 mar 2009, kl 10:52
0

Annons

Läkemedelsverket är den myndighet som fått i uppdrag att utöva tillsyn på apoteken på den omreglerade marknaden.  Men också Socialstyrelsen kommer att ha koll på aktörerna. För att göra detta pågår just nu ett rekryteringsarbete för att tillsätta en helt ny tjänst med inriktning på apoteksverksamheter.
– Det blir en ambitionshöjning av det tillsynsarbete som vi bedriver inom hälso- och sjukvården, säger Per-Anders Sunesson på Socialstyrelsens enhet för behörighet och patientsäkerhet.

Eftersom apotekspersonal betraktas som en del av hälso- och sjukvården blir det naturligt att ha en utredare som jobbar mot dessa, menar han. I uppdraget ligger dels att göra besök ute på apotek och gå igenom eventuella anmälningar som kommer in till myndigheten. Till en börjar handlar det om en tjänst som kan utvecklas beroende på hur arbetssituationen ser ut.

Det är flera myndigheter som ska kontrollera att den nya apoteksmarknaden fungerar som tänkt. TLV ska ha koll på prissättning och Läkemedelsverket utfärdar tillstånd till nya ägare. I praktiken är det dock i ett första skede Omstruktureringsbolaget som bestämmer vem som är lämplig som ägare eller inte i samband med utförsäljningen.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng