Annons
Sobi miljardförvärvar amerikanskt bolag

Sobi miljardförvärvar amerikanskt bolag

Svenska särläkemedelsbolaget Sobi köper amerikanska Dova Pharmaceuticals för närmare 9 miljarder kronor.

30 sep 2019, kl 09:30
0

Annons

I juni meddelade Sobi att bolaget lämnar den tidiga forskningen för att i stället satsa på utvecklingsprojekt i sen fas. Omorganisationen innebar också att 90 tjänster blev övertaliga, något som Läkemedelsvärlden rapporterade om då.

Nu köper bolaget nytt och förvärvar det amerikanska bolaget Dova Pharmaceuticals, enligt ett pressmeddelande. Förvärvet sker genom ett uppköpserbjudande om 915 miljoner dollar, vilket motsvarar knappt 9 miljarder kronor.

I och med köpet får Sobi tillgång till läkemedlet Doptelet (avatrombopag) som används vid behandling av trombocytopeni genom att öka antalet blodplättar.

I USA är Doptelet godkänt för behandling av trombocytopeni hos vuxna patienter med kronisk leversjukdom som ska genomgå medicinskt ingrepp och för vuxna patienter med kronisk immunologisk trombocytopeni som inte svarat på tidigare behandling.

I juni i år godkände även den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA Doptelet för behandling vid kronisk leversjukdom.

Dova Pharmaceuticals genomför också en fas III-studie med Doptelet för behandling av kemoterapi-inducerad trombocytopeni, en biverkning vid cellgiftsbehandling som leder till ett lågt antal blodplättar. I dagsläget finns inga godkända läkemedel för behandling av tillståndet.

I pressmeddelandet skriver Sobi att förvärvet av Dova och i och med det Doptelet ”kommer att bredda Sobis produktportfölj in i hematologi och stärka Sobis kommersiella närvaro i USA.”

Affären förväntas enligt Sobi slutföras fjärde kvartalet 2019.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng