Annons
Snart premiär för digitalt utbyte av e-recept inom EU

Snart premiär för digitalt utbyte av e-recept inom EU

De första EU-länderna börjar nu samarbeta om e-recept, men svenskar får ha med sig pappersrecept ett tag till.

15 okt 2018, kl 11:15
0

Annons

Finland och Estland blir de första EU-länderna att utbyta e-recept digitalt. Det offentliggjorde Estlands hälsominister Riina Sikkut i förra veckan. Hon sade i en intervju för Euractiv att flödet av e-recept över gränsen mellan Finland och Estland sannolikt kommer att komma i gång redan i slutet av 2018.

Att få i gång digitalt utbyte av e-recept är en av delarna i EU-projektet e-health digital service infrastructure.

Finland och Estland har nu klarat av de tekniska och legala projektsteg som krävs för utbyte av e-recept. Riina Sikkut hoppas att fler EU-länder snart följer efter och kommer med i det digitala receptutbytet. Sverige, Grekland och Cypern ligger enligt henne långt fram i processen.

Enligt Lars Kämpe, pressansvarig vid e-hälsomyndigheten, kommer det dock att dröja något eller några år till innan Sverige kan delta fullt ut i EU-utbytet av digitala recept.

– Vi kommer att införa det i två steg, förklarar han. Under 2019 eller 2020 kommer medborgare från andra EU-länder att kunna börja hämta ut sina e-recept i Sverige.

I nästa steg ska även svenska medborgare kunna hämta ut sina e-recept i andra EU-länder, men det dröjer till tidigast 2020.

– Det steget inleds när vi är klara med steg ett. Exakt när det kan bli klart vet vi inte i dagsläget. Det finns teknik och juridik som vi måste reda ut, säger Lars Kämpe.

En annan del av EU:s e-hälsoprojekt syftar till att länder ska kunna utbyta journaldata digitalt i så kallade patientöversikter. Sverige deltar dock inte aktivt i den delen av samarbetet.

– Vi har valt att gå fram med utbytet av e-recept i första hand, säger Lars Kämpe.

Uppdaterad 2018.10.15

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng