e-hälsa

Snart premiär för digitalt utbyte av e-recept inom EU

De första EU-länderna börjar nu samarbeta om e-recept, men svenskar får ha med sig pappersrecept ett tag till.

15 Okt 2018, kl 11:15
0

Finland och Estland blir de första EU-länderna att utbyta e-recept digitalt. Det offentliggjorde Estlands hälsominister Riina Sikkut i förra veckan. Hon sade i en intervju för Euractiv att flödet av e-recept över gränsen mellan Finland och Estland sannolikt kommer att komma i gång redan i slutet av 2018.

Att få i gång digitalt utbyte av e-recept är en av delarna i EU-projektet e-health digital service infrastructure.

Finland och Estland har nu klarat av de tekniska och legala projektsteg som krävs för utbyte av e-recept. Riina Sikkut hoppas att fler EU-länder snart följer efter och kommer med i det digitala receptutbytet. Sverige, Grekland och Cypern ligger enligt henne långt fram i processen.

Enligt Lars Kämpe, pressansvarig vid e-hälsomyndigheten, kommer det dock att dröja något eller några år till innan Sverige kan delta fullt ut i EU-utbytet av digitala recept.

– Vi kommer att införa det i två steg, förklarar han. Under 2019 eller 2020 kommer medborgare från andra EU-länder att kunna börja hämta ut sina e-recept i Sverige.

I nästa steg ska även svenska medborgare kunna hämta ut sina e-recept i andra EU-länder, men det dröjer till tidigast 2020.

– Det steget inleds när vi är klara med steg ett. Exakt när det kan bli klart vet vi inte i dagsläget. Det finns teknik och juridik som vi måste reda ut, säger Lars Kämpe.

En annan del av EU:s e-hälsoprojekt syftar till att länder ska kunna utbyta journaldata digitalt i så kallade patientöversikter. Sverige deltar dock inte aktivt i den delen av samarbetet.

– Vi har valt att gå fram med utbytet av e-recept i första hand, säger Lars Kämpe.

Uppdaterad 2018.10.15