Annons
Cannabis på recept tillåts i Storbritannien

Cannabis på recept tillåts i Storbritannien

Medicinsk cannabis blir om några veckor tillgänglig på recept för vissa patienter i Storbritannien.

12 okt 2018, kl 15:50
0

Annons

Patienter i Storbritannien kommer från och med den 1 november att kunna få cannabisbaserade produkter på recept. Specialistläkare får från detta datum förskriva cannabisbaserad behandling om patientens medicinska behov inte kan tillgodoses på något annat sätt. De nya reglerna gäller i England, Wales och Skottland och motsvarande lagändring planeras även i Nordirland

Detta är det första resultatet av den utredning om medicinsk cannabis i Storbritannien som Läkemedelsvärlden tidigare rapporterat om.

Utredningen kom till bland annat på grund av ett par uppmärksammade fall där barn med svår epilepsi hade nekats att använda cannabisolja för att lindra sina symtom.

– Efter att ha blivit rörd av hjärtskärande fall rörande sjuka barn var det viktigt för mig att vi agerade snabbt för att hjälpa dem som kan ha nytta av medicinsk cannabis, sade inrikesminister Sajid Javid i ett pressuttalande på torsdagen.

Det är enbart specialistläkare som kan skriva cannabisrecept från och med den 1 november. Lagändringen gäller inte allmänläkare, men de har som tidigare möjlighet att ansöka hos en oberoende expertpanel om att en viss patient ska få tillgång till sådana produkter.

Den ändrade lagen innehåller inga begränsningar beträffande för vilka tillstånd som cannabis får förskrivas för.

Enligt inrikesministern genomförs lagändringen på inrådan av regeringens chefläkare, professor Sally Davies och ett rådgivande organ, the Advisory Council on the Misuse of Drugs. Detta organ ska nu även göra en omfattande granskning beträffande medicinsk användning av cannabis.

I Storbritannien, liksom i Sverige, klassas cannabis som narkotika och är olagligt att använda. I sitt uttalande underströk Sajid Javid att cannabis även fortsättningsvis kommer att vara förbjudet att använda i rekreationssyfte i Storbritannien.