Snabb ökning av förebyggande hjärtläkemedel till unga

En amerikansk studie visar att användning av kolesterolsänkande och blodtryckssänkande läkemedel ökar snabbt bland yngre personer. Experter varnar för ökad livslång förebyggande läkemedelsbehandling hos allt fler allt tidigare.

31 okt 2007, kl 16:26
1

Annons

En analys av det amerikanska storföretaget Medco bland 2,5 miljoner av sina kunder visar att förskrivningen av kolesterolsänkare och blodtrycksläkemedel ökar mycket snabbare hos personer mellan 20 och 44 år än i äldre åldersgrupper. Orsaken är den kraftiga ökningen av fetma och därmed högt blodtryck och höga kolesterolvärden hos allt yngre personer, menar analytikerna. Dessutom har läkare blivit mer aggressiva när det gäller att ordinera förebyggande behandling.

Den kraftiga ökningen borde glädja representanter för läkemedelindustrin eftersom dessa läkemedel oftast ska användas för resten av livet när man en gång har startat behandlingen, hävdar Medcos chefsanalytiker Robert Ebstein i ett pressmeddelande.

Analysen baseras på förskrivningsdata från 2,5 miljoner av Medcos 60 miljoner kunder. Mellan 2001 och 2006 ökade antalet personer i åldern 20 till 44 år som fick läkemedel för behandling av högt kolesterol med 68 procent och användningen av hypertoniläkemedel med 21 procent.
Robert Ebstein menar att patienter är generellt mindre tveksamma till att använda receptbelagda läkemedel idag än tidigare. Att förskrivningen inte ökar i samma takt bland äldre personer är inte förvånande eftersom de är både mer undersökta och ofta redan ordinerade läkemedlen.

Ökningen av kolesterolsänkare bland 20 till 44-åringar var 37 procent större än för personer i åldern 45 till 64 år och mer än dubbelt så stor som för personer över 65 år. Samma förhållande gällde för hypertoniläkemedel. Bland den yngsta åldersgruppen var det 52 procent större ökning än i åldern 45 till 64 år och mer än dubbelt så stor ökning som bland seniorer.
Epstein menar att statistiken understryker vikten av att uppmuntra till motion och livsstilsförändringar för att undvika att unga människor förutbestäms till livslång terapi. Det är en fråga som politiker bör ta itu med så snart som möjligt.

Samtidigt påpekar han att det inte är negativt att personer kontrollerar sin hälsa vid yngre åldrar eftersom det kan minska antalet komplikationer i ett längre perspektiv och möjligen generera lägre sjukvårdskostnader längre fram.

Daniel W Jones, president för American Heart Association, tycker att det är positivt att fler yngre personer använder dessa läkemedel eftersom det minskar risken för hjärtinfarkt och stroke. Även om förskrivningen ökat är den fortfarande för låg i åldersgruppen, menar han.

Statlig sjukvårdsstatistik från USA visar att medan andelen personer med högt kolesterol har minskat generellt på senare år så har det ökat bland yngre personer, särskilt i åldern 20 till 34 år. Under samma tid har andelen med högt blodtryck varit oförändrad eller gått upp något och bland kvinnor mellan 35 till 44 år har det ökat signifikant. 

1 Kommentar

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng