Skydd mot influensa om mamman vaccinerat sig
Foto: Istock

Skydd mot influensa om mamman vaccinerat sig

Spädbarn till mödrar som vaccinerats under graviditeten har signifikant mindre risk att få influensa.

4 maj 2016, kl 09:43
0

Mödrar som vaccinerats mot säsongsinfluensan under graviditeten förde vidare virusskyddet till barnet, visar en studie publicerad i tidskriften Pediatrics.

De spädbarn upp till sex månaders ålder vars mammor tagit influensavaccinet under graviditeten hade 70 procent lägre risk att få influensa och 80 procent lägre risk för influensarelaterad sjukhusinläggning. Riskminskningen var statistiskt signifikant.

I kohortstudien ingick alla kvinnor som fött barn vid en Intermountain-enhet i Utah i USA mellan december år 2005 och mars år 2014. Totalt ingick 245 386 kvinnor och 249 387 spädbarn i studien. Drygt tio procent av kvinnorna, 23 383 stycken, uppgav att de vaccinerat sig under graviditeten medan 222 003 uppgav att de inte gjort det.

Bland de 658 spädbarn som senare diagnosticerades med influensa, bekräftade med laboratorieanalys, hade 97 procent, 638 stycken, en ovaccinerad mamma. 151 barn krävde sjukhusvård och i 148 av fallen vad modern ovaccinerad.

Forskarna undersökte också förekomsten av rs-virus, som ofta drabbar små barn och kan ha allvarliga konsekvenser. Resultaten visade ingen skillnad i insjuknande i rs-virus i barngruppen med vaccinerade mödrar jämfört med gruppen där mödrarna var ovaccinerade. Det stärker enligt forskarna resultatet att skyddseffekten mot influensa beror på att mödrarna vaccinerat sig under graviditeten.

– Spädbarn kan inte skapa ett eget immunförsvar de första sex månaderna i livet så de måste förlita sig på andra för att få skydd mot influensa under den tiden. Om gravida kvinnor vaccinerar sig mot influensa har det klara fördelar för deras barn, säger Julie H. Shakib, som har lett studien i en kommentar.

Forskarna bakom studien är verksamma vid University of Utah School of Medicine och studien är publicerad i den vetenskapliga tidskriften Pediatrics.

Abstract till studien finns här.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng