Annons

Sköterska på apotek ger bättre tillgänglighet

I Kristianstad arbetar distriktssköterskan Monika Roos fyra dagar i veckan på apoteket Svanen. Projektet har fallit så väl ut att arbetsgivaren vill utöka till ett tiotal orter i Skåne.

21 aug 2003, kl 18:43
0

Annons

Sedan hösten 2001 är Monica Roos anställd av Region Skåne på Näsby vårdcentral i Kristianstad. Men fyra dagar i veckan tar hon emot patienter på apoteket Svanen.

Efter en utvärdering tände Region Skåne ordentligt på idéen och arbetar idag tillsammans med Apoteket på att sprida konceptet till fler orter. Bland annat står Hässleholm, Helsingborg, Lund, Malmö, och Ystad på tur. Ett provprojekt löper för närvarande i Eslöv.

Utvärderingen gjordes av Högskolan i Kristianstad. Den visade bland annat att kunderna uppskattar tillgängligheten, att de kan vara anonyma, att de slipper telefonköer och att de kan slinka in när problemet uppstår ? inte när det finns tid. 35 procent av besökarna är yngre än 20 år och 15 procent är över 65.

Lättillgängligt och enkelt

Björn Sonnerfeldt, Apotekets marknadschef i Skåne inom affärsområde Hälsa tycker att det är god service till kunderna att ha en distriktssköterska på vissa utvalda apotek. Han tror också att det kan avlasta primärvården.

? Samtidigt är det ett sätt för oss att bredda egenvården och få in fler kunder som handlar lite mer på apoteken, säger Björn Sonnerfeldt.

Monica Roos gör samma saker som hon skulle ha gjort på vårdcentralen; tar blodtryck, ställer diagnos, skriver ut vissa läkemedel och hänvisar vid behov till läkare eller vårdcentral. De vanligaste orsakerna till att hon söks upp är mag- och tarmbesvär, blodtryck, infektioner, smitta, allergier, hudbesvär samt samtalsvägledning.

? Det som gör det här så bra är lättillgängligheten och kombinationen av att ha sköterska och farmacevt på samma ställe, säger Monica Roos.