Annons

?Sjukvården klarar av de små barnens behov?

Staffan Eksborg och Åsa Andersson antyder att landstingen inte klarar av att se till att de små barn som har behov av syrahämmande läkemedel får dessa på ett rättvist och jämlikt sätt. Vi vill istället hävda att detta fungerar väl runt om i landet. Med Sveriges Kommuner och Landsting som samordnare har samtliga landsting kommit […]

19 jun 2006, kl 15:39
0

Staffan Eksborg och Åsa Andersson antyder att landstingen inte klarar av att se till att de små barn som har behov av syrahämmande läkemedel får dessa på ett rättvist och jämlikt sätt. Vi vill istället hävda att detta fungerar väl runt om i landet. Med Sveriges Kommuner och Landsting som samordnare har samtliga landsting kommit överens om att se till att de barn som av olika anledningar behöver syrahämmande behandling, som inte längre ingår i läkemedelsförmånen, inte skall drabbas ekonomiskt.

Även Apoteket AB har varit involverade i att ta fram de administrativa lösningar som måste till för att man praktiskt skall kunna klara hanteringen i sjukvården. Apotekarna Staffan Eksborg och Åsa Andersson tycks inte heller vara tillfreds med den lösning Apoteket nu lovat förse landstingen med. Men övriga involverade är nöjda, och vi är tacksamma för den hjälp vi fått av Apoteket. Det är för övrigt inget krav att den vanliga receptblanketten skall användas. Det är givetvis även möjligt att använda elektronisk receptförskrivning bara man kan garantera att hanteringen med kundnummer blir rätt.

Men, information är svårt, och givetvis finns det både läkare och apotekspersonal som inte känner sig informerade. Det har nu gått fyra veckor sedan LFN:s beslut trädde i kraft, och varken vi eller andra kan garantera att alla rutiner fungerar oklanderligt överallt än. Men vi är övertygade om att alla involverade, inom barnsjukvården och apoteken, hjälps åt för att underlätta för de familjer som är berörda av förändringen.

Sjukvården klarar av de små barnens behov av syrahämmande läkemedel, likväl som man klarar av behovet för andra mindre patientgrupper där det inte finns alternativa behandlingsmöjligheter inom läkemedelsförmånen. Barnen är en viktig grupp, men vi har fler patienter som måste särbehandlas på olika sätt. Att skapa regelverk som skall täcka alla situationer, är inte möjligt. Vi skulle få en snårskog av undantag, som till sist skulle vara omöjlig att tränga igenom.
Bodil Ericsson
ordförande
Landstingens
Läkemedelsförmånsgrupp,
Sveriges Kommuner och Landsting
Axel Edling
ordförande
Läkemedelsförmånsnämnden
Ann-Christin Tauberman
generaldirektör,
Läkemedelsförmånsnämnden