Sjuksköterskor får börja skriva ut naloxon
Opioidantidoten naloxon ges främst som nässpray. (Här i form av läkemedlet Narcan som bland annat används i USA.) Foto: Adapt Pharma.

Sjuksköterskor får börja skriva ut naloxon

Ändrade föreskrifter gör nu att även sjuksköterskor kan förskriva läkemedlet naloxon mot opioidöverdoser.

6 nov 2018, kl 11:22
0

Annons

Nya föreskrifter från Socialstyrelsen gör det möjligt för sjuksköterskor att förskriva överdosmotgiftet naloxon. Föreskrifterna gäller från och med 1 november och omfattar sådana former av läkemedlet som är godkända för att ges av andra personer än hälso- och sjukvårdspersonal. I dagsläget gäller detta nässpray samt förfyllda sprutor med naloxon.

De specialistutbildade sjuksköterskor som redan har rätt att förskriva vissa läkemedel, kan efter regeländringen nu fortsättningsvis även skriva ut naloxon. Men dessutom kan varje vårdgivare, till exempel varje landsting eller region, besluta att också andra sjuksköterskor ska kunna skriva ut naloxonläkemedel.

– För att systemet ska vara så flexibelt som möjligt får vårdgivarna själva avgöra vilka kriterier de vill tillämpa för sjuksköterskornas förskrivningsrätt beträffande naloxon. Vissa kanske tycker att det räcker att specialistsjuksköterskorna kan skriva ut naloxon, medan andra vårdgivare har andra behov och vill att exempelvis alla sjuksköterskor inom en viss verksamhet ska kunna förskriva läkemedlet, säger Åsa Lindberg, jurist på Socialstyrelsen.

– Sedan är det verksamhetschefens ansvar att se till att de förskrivande sjuksköterskorna har den kompetens som krävs för att förskrivningen ska vara förenlig med god och säker vård.

Den nya föreskriften ingår i Socialstyrelsens och Läkemedelsverkets arbete för att minska den narkotikarelaterade dödligheten genom att öka tillgängligheten till naloxon. Myndigheterna har, som Läkemedelsvärlden rapporterat, utrett hur detta ska göras och tidigare i år har andra åtgärder genomförts. I mars blev det möjligt att lämna över naloxon vid förskrivningstillfället, i stället för att läkemedlet ska hämtas ut på apotek. Och sedan augusti kan räddningstjänsten ges möjlighet att behandla opioidöverdoser med naloxon i väntan på ambulans.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng