Annons

Sjuklövern kräver tillbaka dospengar

Turerna för dosleveranserna i Sjuklövern fortsätter. Nu genstämmer landstingen Apotekstjänst.

24 apr 2014, kl 07:33
0

Foto: iStockphoto

Apotekstjänst stämde de sju landstingen i den så kallade Sjuklövern på drygt 12 miljoner kronor vardera. Anledningen var att dosföretaget ansåg att landstingen brutit mot lagen om offentlig upphandling eftersom de erbjudit ett avtal som endast var på ett år. Landstingen har bestridit de stämningsansökningar som Apotekstjänst gjort mot varje enskilt landsting.

Men nu har Sjuklövern även skickat in en gemensam så kallad genstämning till Uppsala tingsrätt. Landstingen vill att tingsrätten ska förpliktiga Apotekstjänst att betala tillbaka 3 881 354 kronor exklusive moms. Beloppet justeras uppåt varje månad. Sjuklövern vill dessutom att tingsrätten ska fastställa att Apotekstjänst inte heller framöver har rätt till annan ersättning än vad som står i avtalet och vill dessutom att Apotekstjänst ska betala rättegångskostnaderna.

Bakgrunden är att Apotekstjänst ansåg att dosuppdraget i de sju landstingen var mer omfattande än vad som framgått i upphandlingen och krävde ytterligare ersättning. Sjuklövern höll inte med, men såg sig tvingade att betala eftersom Apotekstjänst annars skulle upphöra med dosleveranserna. Enligt avtalet skulle Apotekstjänst få 4,35 kronor exklusive moms per dosdygn och patient. Efter tillägget blev summan 5 kronor per dosdygn och patient. Sjuklövern har förbehållit sig rätten att kräva tillbaka beloppet, vilket man nu gör.

Målet kommer nu att tas upp av Uppsala tingsrätt sedan Högsta domstolen förenat Apotekstjänst samtliga stämningsansökningar i ett enda mål.

Sjuklövern består av landstingen Gävleborg, Västmanland, Sörmland, Uppsala, Värmland, Dalarna och Örebro.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng