Annons

Hopp om kortare behandling

En ny läkemedelskandidat mot resistent tuberkulos ska testas i en stor fas III-studie. Förhoppningen är att minska tiden för att bota patienterna.

24 apr 2014, kl 10:18
0

Bill & Melinda Gates Foundation finansierar utvecklingen av den experimentella läkemedelskandidaten, som är den första som verkar mot både vanlig och läkemedelsresistent tuberkulos, skriver Reuters. 

Kandidaten, som kallas PaMZ, är en oral trippelkombination som i fas II-studier visat sig signifikant förkorta behandlingstiden. Förhoppningen är att PaMZ ska kunna förkorta behandlingstiden från två år till sex månader för multiresistent tuberkulos. Det skulle minska kostnaderna markant i utvecklingsländer, enligt ett uttalande från Bill Gates. Idag kan det kosta upp till 100 000 kronor att behandla en patient med multiresistent tuberkulos, enligt Läkare utan gränser. Vanlig tuberkulos behandlas i sex månader.

Planerad start för studien är i november i år och den ska utföras på 50 platser i Afrika, Asien, Östeuropa och Latinamerika. Resultaten från studien förväntas vara klara under 2017. 

Enligt WHO beräknas fler än en miljon människor dö varje år till följd av tuberkulos. 2012 fick ungefär en halv miljon människor resistent tuberkulos.

Tidigare i år godkändes Johnson & Johnsons läkemedel Sirturo, bedakilin, mot multiresistent tuberkulos i EU. Det var det första nya läkemedlet på över 40 år.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng