Annons

Sju landsting enas om barnrekommendationer

Sju landsting i Uppsala-Örebroregionen har tagit fram en gemensam lista över läkemedel som är rekommenderade till barn.

25 apr 2013, kl 12:17
0

Annons

Nu har sju landsting enats om en lista över vilka läkemedel som bör användas vid behandling av barn. Liknande listor har funnits tidigare hos de respektive landstingen men detta är första gången man gör en gemensam förteckning.
– Många gånger saknas det studier på läkemedel till barn och vi har försökt samla den kunskap och den dokumentation som finns. Det har varit ett väldigt bra och konstruktivt samarbete, säger Henrik Toss, ordförande i läkemedelskommittén i Uppsala läns landsting.

Det är landstingen i Västmanland, Dalarna, Sörmland, Värmland, Gävleborg och Örebro som ligger bakom dokumentet. I den finns också ett bakgrundsmaterial med referenser och förklaringar till valen av läkemedel.
– På så sätt kan man se var vi har hämtat informationen och vad vi bygger rekommendationerna på, säger Henrik Toss.

Rekommendationerna gäller i första hand läkemedelsbehandling av vanliga barnåkommor i öppenvården. Läkemedel för behandling av specifika sjukdomar som diabetes, krampsjukdomar, cancer och hormonella störningar är inte inkluderade.

Frågan om att inrätta samordnade och nationella kunskapsbaser för läkemedelsbehandling av barn har diskuterats mycket och länge. Bland annat var barn och läkemedel ämnet vid årets Läkemedelsriksdag i mars.

Efter det lyckade samarbetet kring läkemedel till barn har landstingen  beslutat sig för att gå vidare med behandling av multisjuka äldre.
– Här finns det väldigt mycket dokumentation om vad man inte får göra och vi har tänkt ta fram en lathund om vad man kan göra, säger Henrik Toss.

 

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng