Annons
Satsningar på uppföljning av vacciner mot covid-19

Satsningar på uppföljning av vacciner mot covid-19

Regeringen satsar 100 miljoner kronor på uppföljning av vaccinerna och Läkemedelsverket granskar biverkningar.

18 jan 2021, kl 11:30
0

Annons

Det görs nu flera studier som handlar om att följa upp vacciner mot covid-19. Regeringen satsar 100 miljoner kronor på forskningsstudier för en bred uppföljning, och Läkemedelsverket påbörjar nu sina registerstudier för att upptäcka eventuella biverkningar från vaccinerna.

Vetenskapsrådet ska förbereda finansiering

I en extra ändringsbudget har regeringen föreslagit att 100 miljoner kronor ska avsättas till forskningsstudier som följer upp vacciner mot covid-19. Nu får Vetenskapsrådet i uppdrag att förbereda finansieringen till dessa studier. Syftet är att övervaka behandlingarnas säkerhet, effektivitet och optimala användningsområde.

Under våren 2020 avsatte regeringen 100 miljoner kronor till forskning och innovation som skulle kunna bidra till att stoppa utbredningen av covid-19, men konstaterar nu att det finns ytterligare forskningsbehov. Den nu aktuella satsningen kompletterar också de mer långsiktiga satsningarna på virus och pandemier som presenteras i årets forsknings- och innovationsproposition, skriver regeringen i ett pressmeddelande.

Ska hitta biverkningar av vacciner mot covid-19

Samtidigt påbörjar Läkemedelsverket regeringsuppdraget från november som går ut på att fördjupa säkerhetsuppföljningen av vacciner mot covid-19. Målet är att tidigt hitta biverkningar som inte har upptäckts i de studier som har gjorts innan godkännandet.

Detta kommer att göras genom en regelbunden registerbaserad uppföljning. Uppgifter om personers vaccinationer kommer att hämtas ur Folkhälsomyndighetens vaccinationsregister och kopplas till Socialstyrelsens hälsodataregister och till uppgifter om demografi och socioekonomi från Statistiska centralbyrån. Det behövs även uppgifter om bakgrundssjuklighet för att kunna upptäcka avvikande sjukdomsmönster.

– Vi har hög kvalitet på hälsodataregister i Sverige, och då vaccinationer mot covid-19 ska registreras i det nationella vaccinationsregistret öppnas nya möjligheter att genom registerstudier bidra med ökad kunskap om vaccinerna på ett snabbt och effektivt sätt, säger Rickard Ljung, professor vid Läkemedelsverket, i ett pressmeddelande.

Den nationella studien kommer att starta under 2021 och pågå till 2024.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng