Särskilt apotek för cannabis

Ett nyöppnat apotek i staden Groningen i Holland tillhandahåller endast en produkt, cannabis. Apoteket ingår i ett pilotprojekt för behandling med medicinsk cannabis vid sjukdomar som ger svåra smärtor, enligt The Pharmaceutical Journal.

19 feb 2007, kl 17:00
0

Annons

Sedan 2003 har läkare i Holland kunnat ordinera medicinsk cannabis mot svåra smärtor till patienter med MS, cancer eller reumatism. Medicinsk cannabis framställs i laboratorier och har standardiserad styrka och kvalitet. Men eftersom den medicinska cannabisen inte täcks av någon sjukförsäkring och är dyrare än den cannabis som säljs i landets ?coffee shops? går många patienter dit istället för att hämta ut sina recept, enligt en artikel i tidskriften The Pharmaceutical Journal. Den cannabis som erbjuds i “coffee shops” är inte lika ren som den medicinska och patienterna riskerar få i sig både tungmetaller och bakterier. Dessutom missar de viktig information om biverkningar och interaktion med andra läkemedel.

Det särskilda cannabisapoteket i Groningen garanterar ett lägre pris på den medicinska cannabisen än vanliga apotek, och har specialister som informerar patienterna. Genom detta pilotprojekt hoppas det holländska hälsoministeriet att patienterna i högre utsträckning ska utnyttja sina recept istället för att självmedicinera sig på stadens “coffe shops”. I Holland finns ungefär 15000 patienter med MS, cancer och reumatism som ordinerats medicinsk cannabis mot smärta.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng