Annons

Särskilt apotek för cannabis

Ett nyöppnat apotek i staden Groningen i Holland tillhandahåller endast en produkt, cannabis. Apoteket ingår i ett pilotprojekt för behandling med medicinsk cannabis vid sjukdomar som ger svåra smärtor, enligt The Pharmaceutical Journal.

19 feb 2007, kl 17:00
0

Sedan 2003 har läkare i Holland kunnat ordinera medicinsk cannabis mot svåra smärtor till patienter med MS, cancer eller reumatism. Medicinsk cannabis framställs i laboratorier och har standardiserad styrka och kvalitet. Men eftersom den medicinska cannabisen inte täcks av någon sjukförsäkring och är dyrare än den cannabis som säljs i landets ?coffee shops? går många patienter dit istället för att hämta ut sina recept, enligt en artikel i tidskriften The Pharmaceutical Journal. Den cannabis som erbjuds i “coffee shops” är inte lika ren som den medicinska och patienterna riskerar få i sig både tungmetaller och bakterier. Dessutom missar de viktig information om biverkningar och interaktion med andra läkemedel.

Det särskilda cannabisapoteket i Groningen garanterar ett lägre pris på den medicinska cannabisen än vanliga apotek, och har specialister som informerar patienterna. Genom detta pilotprojekt hoppas det holländska hälsoministeriet att patienterna i högre utsträckning ska utnyttja sina recept istället för att självmedicinera sig på stadens “coffe shops”. I Holland finns ungefär 15000 patienter med MS, cancer och reumatism som ordinerats medicinsk cannabis mot smärta.