Sämre effekt mot urinvägsinfektion

Nitrofurantoin förskrivs ofta mot urinvägsinfektion men kan vara mindre effektivt än andra medel oavsett njurfunktion.

28 apr 2015, kl 10:02
1

Äldre kvinnor som får nitrofurantoin mot urinvägsinfektioner får oftare behandlingssvikt och måste ta ett andra antibiotikum visar en ny studie.

Preparatet används brett och i Sverige skrevs fler än 200 000 recept ut under 2014. Bland äldre är det mer vanligt att njurfunktionen är nedsatt vilket har talat för att koncentrationen av nitrofurantoin i urinen blir för låg för att behandlingen ska vara effektiv mot urinvägsinfektion. Det finns rekommendationer att medlet ska undvikas i denna grupp men evidensen för detta har inte varit helt tydliga.

En kanadensisk studie gjordes för att undersöka om nitrofurantoin var mindre effektivt än andra vanligt använda preparat mot urinvägsinfektion bland äldre kvinnor med nedsatt njurfunktion. Behandlingarna som var med i jämförelsen var ciprofloxacin, norfloxicin och trimetoprim/sulfametoxazol.

Fler än 10 000 kvinnor med en medelålder på 79 år som hade låg njurfunktion samt 180 000 kvinnor med normal njurfunktion ingick i undersökningen som kontrollerade ifall en andra antibiotikabehandling skrevs ut efter att någon använt nitrofurantoin.

Det visade sig att nitrofurantoin oftare gav behandlingssvikt jämfört med de andra preparaten och det gällde båda grupperna oavsett vilken njurfunktion kvinnorna hade.
Forskarna menar att preparatet ändå kan användas, även vid nedsatt njurfunktion, men i dessa fall ska man ta hänsyn till andra faktorer i valet av antibiotika som lokala mönster av antibiotikaresistens.

1 Kommentar

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

  1. Nitrofurantoinberedningen använd i Sverige är mikrokristallin medan den som används i flertalet länder är makrokristallin. Detta kan påverka upptaget. I Sverige och Norden är Nitrofurantoin jämte pivmecillinam förstahandsval, och pivmecillinam deltog inte alls i jämförelsen. Trim sulfa samt kinoloner är kraftigt avrekommenderade pga resistensrisk. Artikeln belyser och konkluderar att nitrofurantoin har verkan oavsett njurfunktion vilket bör diskuteras mera då man hittills antagit att effekten avtar pga lägre konc i urinvägarna vid kraftigare nedsatt njurfunktion. Dessa resultat samt ytterligare mindre studier som pekar i samma riktning bör undersökas vidare inklusive översyn av optimal dosering.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng