Annons

Samma pris för protonpumpshämmare i Holland

I Sverige har prisskillnader mellan protonpumpshämmare lett till att landstingen försöker ersätta dyr Losec med billig Lanzo. På Gotland förs budskapet ut i annonser. Men i Holland är prisskillnaden mellan de konkurrerande läkemedlen obetydliga.

9 jun 2002, kl 06:56
0

I Holland används en metod som idag är omöjlig i Sverige; terapeutisk substitution. Är ett förskrivet läkemedel avsevärt dyrare än en likvärdig konkurrent får apoteket byta ut det dyrare preparatet mot det billigare.


Detta har lett till att protonpumpshämmarna omeprazol (Losec, Losec Mups), lanzoprazol (Lanzo) och pantoprazol (Pantoloc) kostar i princip lika mycket i Holland (se tabellen).


Refluxesofagit är en viktig förskrivningsorsak för protonpumpshämmare. Normaldosen vid långtidsbehandling är 20 mg Losec Mups (hos vissa patienter kan 10 mg räcka, vid terapisvikt prövas 40 mg), 15 mg Lanzo (30 mg vid terapisvikt) eller 20 mg Pantoloc (40 mg vid terapisvikt) enligt Fass 2000.


Både Lanzo och Pantoloc är avsevärt billigare än Losec Mups, 58 procent respektive 48 procent, om kostnaden vid normaldosering jämförs. Även om normaldosen av Losec Mups jämförs med dosen vid terapisvikt för de övriga kvarstår skillnaden; Lanzo är 25 procent och Pantoloc 21 procent billigare.


 


Vill påverka användningen


Närmare hälften av landets läkemedelskommittéer har visat sitt missnöje mot det relativt höga priset på Losec Mups genom att ta bort medlet från sina rekommendationslistor och i stället förorda Lanzo eller Pantoloc.


På Gotland har man inte nöjt sig med att försöka påverka förskrivarna att välja de billiga alternativen utan även vänt sig till allmänheten i form av annonser i dagspressen. Där ber man patienterna välja Lanzo i stället för Losec antingen när nya recept skrivs ut eller vid uttag på recept.


AstraZeneca som marknadsför Losec Mups har reagerat starkt mot annonsskampanjen.


? Det är uppseendeväckande och vi diskuterar vilka motåtgärder vi ska vidta, säger informationschefen Staffan Ternby, AstraZeneca.


Däremot tänker företaget inte sänka priset bara för att Losec Mups ska tas till nåder av läkemedelskommittéerna.


? Vår prissättningsfilosofi står fast. Vi sänkte priset på 10 mg-tabletten när vi lanserade receptfria förpackningar, men för övrigt är inga prisändringar aktuella, säger Staffan Ternby.


Ett skäl till att företaget avvaktar i prisfrågan är lanseringen av Losecs efterföljare Nexium, som planeras till efter sommaren. Priset på Losec i framtiden beror också på vilket pris Nexium får. 


Sten Erik Jensen

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng