Samband mellan hormonersättning och bröstcancerrisk stärks

Nya data från den stora studien på östrogenbehandling, WHI, visar att risken för bröstcancer kan vara ännu större än tidigare visats.

25 jun 2003, kl 11:44
0

Annons

Ett år efter att den hittills största studien på användningen av hormonersättning WHI (Womens´s Health Initiative Study) avbröts i förtid, främst på grund av ökad risk för bröstcancer, visar nya data från studien på ännu starkare samband.
I den senaste analysen på 16 608 postmenopausala kvinnor som använt hormonersättning fann forskarna att preparaten inte bara stimulerar tillväxten av bröstcancer utan även gör tumörerna svårare att upptäcka. Det leder till allvarlig fördröjning av diagnosen menar forskarna som publicerat sin studie i dagens JAMA ((2003;289:3243-3253).

Ett annat problem som forskarna pekar på är att kombinationsbehandling leder till mammografiresultat som är svåra att tolka. Det leder till fler falskt positiva resultat som sedan visar sig vara ofarliga.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng